Oua mai scumpe, vacante si electronice mai ieftine. Cum s-a simtit luna noiembrie in portofel


Ultimul update: Vineri 14 Decembrie 2012 07:01
Data publicarii: Marti 11 Decembrie 2012 19:16
Categorie: Stiri Economice

Noiembrie a fost o luna amestecata pentru romanii si asa debusolati de criza. Scumpirile s-au temperat neasteptat de mult, iar preturile au crescut cu doar 0,04 la suta fata de octombrie.

In primul rand in cazul alimentelor, dar situatia a fost compensata de o ieftinire a electronicelor si serviciilor. Iar aici cel mai mult au contribuit aprecierea usoara a leului si ofertele de Black Friday.

Veste proasta pentru gospodine inaintea Craciunului. Oualele sunt in topul scumpirilor cu o crestere de peste 8 la suta doar in luna noiembrie. Alaturi de oua, de la inceputul anului cel mai mult s-au scumpit cartofii si uleiul.

La polul opus, noiembrie a adus si scaderi de preturi, insa doar la cateva produse nealimentare si servicii. Si asta pentru ca leul s-a intarit cu aproape 1 la suta fata de moneda euro.

Cei dornici de vacante au de ce sa se bucure la sfarsit de an: carburantii s-au ieftinit in noiembrie cu 1,5 la suta, datorita scaderii pretului international al petrolului. Si facturile telefonice si biletele de avion, al caror pret este stabilit in euro, sunt mai mici in lei dupa ce euro a pierdut in fata leului.

Celelalte produse si serviciile s-au ieftinit in noiembrie cu 0,1 la suta. "De vina" pot si fi reducerile mari pentru laptopuri, tablete, telefoane mobile si televizoarele,de la sfarsitul lunii trecute.

Analistii se asteapta insa ca in decembrie sa avem cresteri de preturi ceva mai mari, asa ca inflatia pe tot anul va fi intre 4,7 si 5 la suta.

VIDEO PROTVPLUS.RO