Modificări la pensiile private obligatorii. Cum vor fi plătite beneficiarilor
Modificări importante la pensiile private obligatorii. O nouă lege va aduce reglementări pentru Pilonul II, cel la care au strâns bani peste șapte milioane de români.
Acestea ar putea fi plătite beneficiarilor în tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp după pensionare, față de acum, când plățile se întind pe cel mult cinci ani. Până în 2024, contribuția făcută de angajați la Pilonul II va crește de la 3,75% la 4,75% din venitul brut, ceea ce va duce la acumularea de sume mai mari economisite pentru bătrânețe.
În prezent, persoanele care au ieșit deja la pensie și au contribuit și la Pilonul II și-au primit banii toți odată sau în tranșe, pe o perioadă de cel mult cinci ani, în funcție de cum a optat fiecare. Asta în condițiile în care nu există o lege care să reglementeze această procedură.
Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului: ”Sunt deja discuții purtate pentru configurarea acestei soluții privind reformarea sistemului de pensii. Nu s-a tranșat. Până la finele trimestrului România are termen. Este o discuție privind capacitatea României de a îndeplini angajamentele.”
Discuțiile de până acum se referă la modul în care vor fi făcute plățile din Pilonul II. Sunt analizate mai multe variante - plata într-o singură tranșă, dacă suma de încasat ar fi mică, sau în tranșe, pe o anumită perioadă de timp - limitată ori pe perioada vieții cotizantului.
România s-a angajat în fața Comisiei Europene ca, până la finele lunii martie, să vină cu reglementări pentru Pilonul II de pensii, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență. Demersul face parte din cele peste 500 de jaloane și ținte pe care și le-a asumat pentru a primi 29 de miliarde de euro în următorii cinci ani.
Potrivit programului de guvernare, contribuția unui angajat la Pilonul II de pensii ar trebui să urce de la 3,75% din venitul brut, cât este în prezent, la 4,75% în 2024. Asta va duce la acumularea de sume mai mari la Pilonul II.
Peste 7,7 milioane de români care lucrează – viitori pensionari - au cotizații adunate în Pilonul II de pensii. În medie, într-un cont sunt 11.000 de lei, iar în total s-au strâns 86 de miliarde de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, pensii private obligatorii, pilonul II,
Dată publicare:
12-01-2022 19:53