Legea impozitării bacșișului ar putea fi adoptată. Ce spun ospătarii
După ani în care s-a tot vorbit despre ea, legea impozitării bacşişului ar putea fi, în sfârşit, adoptată. Proiectul de lege a primit aviz pozitiv din partea Ministerului Finanţelor.
Ospătarii, primii dintre cei care primesc bani pentru serviciile prestate, nu sunt însă convinşi că este în avantajul lor. Oamenii ies mai rar la restaurant şi oricum nu mai sunt la fel de generoşi.
Dacă până de curând românii lăsau cel mai mare bacșiș dintre europeni, de când s-au scumpit toate, cei mai mulţi plătesc atât cât scrie pe nota de plată. În mod tradiţional, mai puneau 10 la sută.
„În străinătate nu dau deloc”
Client: „Să vă zic, eu nu las deloc, în contextul în care, când am fost în străinătate, Belgia, Spania, Italia, am văzut că ei nu dau deloc şi mă gândeam, logic, oamenii sunt plătiţi, de ce ar mai trebui să dau tips. Ştiu că, de exemplu, un ospătar câştigă cât câştigă, dar şi angajatorul trebuie să le ofere mai mult dacă ei îşi oferă serviciile foarte bine.”
Reporter: „A scăzut valoarea bacşişului în ultimul timp?”
Alexandra, ospătar: „Da! Cel puţin pe perioada verii s-a simţit o diferenţă la tips, majoritatea oamenilor nu lasă deloc, gândindu-se că oricum sunt salariile şi de ce ar trebui să lase, ori se lasă foarte puţin.”
Reporter: „Cam cât? Cam 10%?”
Alexandra: „Nu se lasă 10%.”
Mulţi nu mai lasă bacşiş şi pentru că nu mai au bani cash, însă, dacă vor, se înţeleg cu ospătarul să-i trimită o anumită sumă în contul personal.
Pe de altă parte, un proiect de lege legat de impozitarea bacşişului şi care are avizul Ministerului de Finanţe urmează să fie pus în dezbatere în această sesiune parlamentară.
Încă nu a fost stabilit un prag de la care se va impozita bacşişul.
„Consumatorul trebuie să facă cât mai mult plățile acestea cu cardul”
Ovidiu Heiuș, Președinte ANAF: „Bacşişul nu reprezintă o recompensă a muncii pe care o are chelnerul, ci a modului în care știe să mă satisfacă pe mine ca și consumator, cum se poartă față de mine. Consumatorul s-a schimbat și el, trebuie să se schimbe în continuare, să facă cât mai mult plățile acestea cu cardul, cu telefonul și cel puțin tânăra generație, puțini îi mai găsim cu numerar în buzunar.”
Călin Ionescu, șef Sphera Group: „Lumea plăteşte acest bacşiş pentru o calitate a serviciului.”
Reporter: „Cum va fi taxat?”
Călin Ionescu, șef Sphera Group: „În mod normal nu ar trebui să fie taxat prea mult pentru că, cumva, provine din nişte bani care oricum deja au fost impozitaţi, banii mei, un dar manual, pe care eu vreau să îi dau cuiva.”
Ospătar: „Pe de-o parte da, îţi creşte în fişă venitul, poţi să îţi iei un credit, să faci alte lucruri, pe de altă parte, tipsul e mic, dacă s-ar impozita ar fi şi mai mic.”
Cei care încurajează impozitarea bacşişului speră că, în timp, românii vor renunţa la plăţile în numerar. Din totalul tranzacţiilor care se fac acum în România, doar în 20 la sută dintre situaţii este folosit cardul.