Guvernul a aprobat prima rectificare bugetara in 2016. Cum vor fi impartite cele 3 miliarde de lei alocate in plus

10-08-2016 19:01


Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului pe acest an. Rectificarea prevede atat cresterea veniturilor, cat si a cheltuielilor cu 3 miliarde de lei.

Doar ca doua treimi din sumele suplimentare se vor duce pe ajutoare, alocatii si pensii speciale.

Cea mai mare crestere o vor avea cheltuielile de asistenta sociala.

Dacian Ciolos, prim-ministru: "Alocam pentru acest domeniu peste 2,8 miliarde de lei in bugetul Ministerului Muncii. De aici jumatate, circa 1,4 miliarde de lei sunt destinate in primul rand indemnizatiei pentru cresterea copilului, dar si unor ajutoare sociale sau alocatii de stat pentru copii. Cealalta jumatate, de 1,4 miliarde lei, reprezinta bani necesari pentru asigurarea pensiilor pana la sfarsitul anului."

Invatamantul primeste in plus un miliard de lei. Cei mai multi bani sunt pentru salarii, dar exista si alte noutati.

Mircea Dumitru, ministrul Educatiei: "Pentru prima data Ministerul Educatiei asigura manuale scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a incepand cu anul scolar care incepe peste o luna si jumatate."

Sanatatea primeste aproape 600 de milioane de lei, in special pentru cresterile salariale intrate in vigoare la 2 august dar si pentru plata garzilor.

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: "Cresterea platilor garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Astfel incat de la 1 octombrie garzile vor fi platite la un alt nivel, iar diferenta este semnificativa"

La orice rectificare sunt si unii care pierd.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Pentru Ministrul Transporturilor avem o reducere de 438 milioane in principal la proiecte din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei precedente bugetare 2007-2013."

Guvernul mizeaza pe cresterea veniturilor statului cu peste 3 miliarde de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO