Facebook a obtinut 16 miliarde de dolari prin oferta publica. Cat costa o actiune


Ultimul update: Duminica 21 Octombrie 2012 22:58
Data publicarii: Vineri 18 Mai 2012 06:32
Categorie: Stiri Economice

Facebook a obtinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala efectuata vreodata de o companie din sectorul tehnologiei, pretul de 38 de dolari pe actiune fiind la limita maxima a intervalului de pret stabilit de companie.

Compania condusa de fondatorul Mark Zuckerberg, in varsta de 28 de ani, a vandut 421,2 milioane de actiuni, la pretul de 38 de dolari pe unitate, potrivit datelor Bloomberg.

Facebook a ridicat oferta in aceasta saptamana atat prin cresterea volumului actiunilor scoase pe piata cu 25%, cat si prin majorarea intervalului de pret de la 28-35 dolari la 34-38 dolari pe actiune, decizii luate de companie datorita entuziasmului investitorilor pentru operatiune.

Oferta marcheaza un moment de varf al evolutiei Facebook in mai putin de un deceniu, de la o companie infiintata intr-o camera de camin a Universitatii Harvard la o retea de socializare cu peste 900 de milioane de utilizatori.

Facebook a anuntat, miercuri, intr-un raport catre Comisia de Valori Mobiliare din SUA, ca nu intentioneaza sa floteze pe bursa noi actiuni dupa incheierea ofertei de joi.

Zuckerberg a convins investitorii sa cumpere actiunile Facebook la un pret ridicat, dar se confrunta cu poblema incetinirii cresterii vanzarilor, dupa ce profitul a scazut cu 12% in trimestrul trecut.

"Actiunile vor creste in prima zi de tranzactionare, dar nu stiu daca tendinta va continua”, a declarat Walter Todd, care administreaza active de 940 milioane dolari ca director la compania Greenwood Capital din Greenwood, Carolina de Sud.

El a adaugat ca va astepta pana cand Facebook va raporta rezultatele din trimestrul al doilea inainte de a cumpara actiuni ale companiei.

Actiunile vor intra la tranzactionare vineri, la bursa Nasdaq.
Facebook a angajat peste 30 de aranjori pentru oferta publica initiala, condusi de Morgan Stanley, JPMorgan Chase si Goldman Sachs.

Iata cum puteti deveni actionari la Facebook. VIDEO:


Presedintele Bursei de Valori Bucuresti declara recent ca va incerca sa listeze actiunile Facebook si pe bursa de la noi, insa deocamdata romanii nu pot cumpara actiuni la cea mai mare retea de socializare din lume, de pe piata noastra.

A pierdut peste 3 miliarde de dolari fiindca a urmat sfatul tatalui sau
Renunta la cetatenia americana si se muta in Singapore. Pregatiri pentru listarea Facebook la bursa
Facebook, pus pe facut bani. Compania le pregateste utilizatorilor o noua taxa
VIDEO PROTVPLUS.RO