Europa asteapta noua criza. Cresc actiunile companiei ce ar urma sa tipareasca drahme pentru greci

Ultima actualizare: 02-09-2012 06:51
drahme

Tipografia britanica de bancnote De La Rue, una din cele mai mari din lume, a pregatit planuri de urgenta pentru tiparirea de drahme, in cazul in care Grecia va iesi din zona euro si va face o astfel de comanda.

Informatia vine in conditiile in care comisarul pentru Comert Karel De Gucht a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) lucreaza la un scenariu de urgenta pentru eventualitatea in care Grecia va iesi din zona euro, fiind pentru prima oara cand un oficial UE confirma existenta unui astfel de plan.

Sursa a aratat ca, in calitate de companie comerciala, De La Rue trebuie sa fie pregatita pentru posibilitatea ca Grecia sa renunte la moneda unica.

Grecia va fi condusa de un guvern interimar pana la alegerile de pe 17 iunie, care vor stabili daca tara va iesi din zona euro, eveniment cu un posibil efect devastator in Europa.

Cum sa economisesti bani cand ai copii: 7 metode rapide

Renuntarea la moneda unica va duce la o cerere majora pentru revenirea la drahma. Tipografiile din Grecia vor asigura productia, dar ar putea fi solicitate si cateva firme internationale, precum De La Rues.

Anticipand aceasta situatie, investitorii au inceput deja sa cumpere actiuni De La Rues, care s-au apreciat in ultima luna cu 11%.

"Daca Grecia decide sa iasa din zona euro, nu se va intampla pste noapte, partial din cauza implicatiilor, dar si a necesarului mare de bancnote. Va fi o sarcina uriasa pentru tipografiile statului, dar vor apela probabil la sprijin suplimentar din strainatate, inclusiv la De La Rue", a declarat Paul Jones, analist la firma Panmure.

In timp ce Fitch a retrogradat joi ratingul Greciei de la nivelul "B-" la "CCC", un sondaj de opinie a aratat ca alegatorii eleni au inceput sa revina spre partidele care sustin programul de salvare convenit cu UE si FMI, oferind un semn de incurajare pietelor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO