Cel mai bine pazit secret din energie.Locul unde se intra numai dupa ce treci de cititorul de retina


Ultimul update: Sambata 07 Septembrie 2013 02:17
Data publicarii: Miercuri 04 Septembrie 2013 08:04
Categorie: Stiri Economice
ZF

Acces posibil numai dupa trecerea de cititoarele de retina, cel mai inalt nivel de securitate din Transelectrica din cele 8 existente, 80 de oameni care lucreaza in ture de cate 6 ore, paza asigurata de jandarmerie si un backup intr-un loc secret.

Aceasta este camera de comanda a Dispecerului Energetic National, varful piramidei din sistemul care alimenteaza cu energie Romania.

"In Dispecerul Energetic National (DEN) se lucreaza 24 din 24 de ore, in ture de cate 6 ore. De ce atat de putin? Pentru ca aceasta este durata in care concentrarea oamenilor este la capacitate maxima. Apoi incep sa oboseasca. Totul se conduce in timp real. Acesta este varful piramidei sistemului energetic, creierul sistemului“, spune Octavian Lohan, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti din domeniu, care se afla la conducerea DEN din 1999.

Cladirea din care se controleaza sistemul energetic, situata pe Hristo Botev din Bucuresti, strada situata la cativa pasi de Piata Universitatii, nu da niciun indiciu despre secretele pe care le ascunde.

Nu este Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania, si nici Petrom City, "orasul" construit de producatorul de petrol si gaze in care jaluzelele se misca dupa lumina soarelui. Insa in interiorul cladirii de pe Hristo Botev, unde este sediul Transelectrica si al bursei de energie OPCOM, sta ascuns cel mai important instrument pentru controlul sistemului energetic: Dispecerul Energetic Central, parte integranta a Dispecerului Energetic National.

Detalii despre acest subiect cititi pe www.zf.ro.

Sursa: Ziarul Financiar

VIDEO PROTVPLUS.RO