Basescu: Expertii Eurostat sa vina in Romania,sa stabilim ce nu e in regula


Ultimul update: Luni 14 Mai 2012 02:37
Sursa: Mediafax
Data publicarii: Miercuri 27 Aprilie 2011 23:33
Categorie: Stiri Economice
Traian Basescu

Basescu a declarat comentand rezervele anuntate de Eurostat in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, ca expertii trebuie sa vina la Bucuresti pentru a se stabili ce nu este in regula.

FMI se intoarce. Cati angajati vor ramane someri, cate firme vom privatiza?

"Indraznesc sa spun ca cel mai important lucru este ca imediat expertii Eurostat sa vina in Romania sa clarificam neintelegerea, daca exista. Ce va pot spune insa cu certitudine este ca modul de calcul al deficitului a fost stabilit inca din programul anterior cu Fondul, de comun acord Fond si Comisie Europeana, pe de-o parte, si Guvernul Romaniei pe de alta parte, iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adica diferenta intre ce se incaseaza in bugetul consolidat si ce se cheltuieste. Si de aici au rezultat acele deficite, bani pe care i-am imprumutat. Avem un aranjament cu CE si cu Fondul, pe de-o parte. Daca Eurostat-ul are dubii, este esential sa vina cat mai repede pentru ca a crea dubii cu privire la corecta raportare este in neregula", a spus presedintele.

Eurostat ne acuza ca am trimis date false despre economie. INS dezminte

El a tinut sa sublinieze ca formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa Romaniei, existand doar "rezerve".

"Trebuie sa spun ca formularea Eurostat nu este acuzatoare la acest stadiu. Ei vorbesc de nevoia unor clarificari", a spus presedintele.

Seful statului a adaugat ca daca se va confirma ca cifrele raportate de Bucuresti sunt in acord cu intelegerea dintre FMI, CE si Guvern, Romaniei nu i se poate reprosa nimic. Presedintele a mai aratat ca "Romania, pentru a fi credibila, trebuie sa fie extrem de deschisa la cooperarea cu expertii Eurostat in stabilirea cifrelor corecte".

Sursa: Mediafax Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO