Analisti ai FMI anticipeaza un viitor sumbru pentru americani

Dată publicare: 05-04-2011 00:28
Dată actualizare: 04-10-2012 14:06


FMI

Analisti ai Fondului Monetar International anticipeaza un viitor sumbru pentru contribuabilii americani, care vor plati impozite mai mari pentru o protectie sociala mai mica, potrivit unui raport publicat luni.

"Statele Unite se afla intr-o situatie bugetara nesustenabila, din cauza unei combinatii de deficit bugetar mare, populatie imbatranita si o crestere rapida a fondurilor pentru sanatate platite de stat", afirma cei trei autori ai studiului intitulat "O analiza a dezechilibrelor bugetare si generale in Statele Unite: Cine va plati si cum?".

Problema vine din cheltuielile mari pe care le va avea statul in viitor, pentru acoperirea costurilor sociale in crestere. "O mare parte a pasivului bugetului SUA are legatura cu prestatiile viitoare prin intermediul programelor federale de protectie sociala", se arata in raport.

Intr-un scenariu de baza, stabilizarea datoriilor la nivelul actual, raportat la PIB, implica "majorarea tuturor impozitelor si taxelor, in timp ce prestatiile sociale ar trebui reduse imediat si permanent, cu 35%, in conditiile in care orice intarziere va majora costurile".

Analistii avertizeaza ca daca impozitele nu vor fi majorate acum, iar cheltuieile sociale ale statului nu vor fi restranse, americanii vor plati in viitor impozite mai mari cu 21,5%.

Sursa: Pro TV

Tags: fmi, analize,


VIDEO PROTVPLUS.RO