A doua rectificare bugetara din 2016. Ce ministere vor primi mai multi bani

Ultimul update: Marti 22 Noiembrie 2016 07:18
Data publicarii: Sambata 19 Noiembrie 2016 08:05
Categorie: Financiar
Bani, lei, RON

 Sanatatea primeste cei mai multi bani la cea de-a doua rectificare din acest an.

Credite de angajament de 2,21 miliarde de lei urmand sa fie alocate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate In vederea Incheierii unor noi contracte pentru aria terapeutica hepatita cronica, potrivit Ministerului Finantelor.

"Aceste alocari bugetare vor permite continuarea tratamentului pentru pacientii cu ciroza hepatica aflati In stadiul F4 si extinderea programului pentru pacientii cu ciroza hepatica stadiile F2 si F3. Ministerul Sanatatii a trimis deja la CNAS documentele necesare. Pe baza acestora, Casa Incepe negocierile cu producatorii de medicamente pentru Incheierea contractelor cost-volum-rezultat. Incheierea contractelor In aceasta formula permite o folosire judicioasa a banilor bugetului asigurarilor de sanatate deoarece CNAS deconteaza tratamentele doar pentru pacientii care s-au vindecat ca urmare a terapiei", se precizeaza Intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice remis, vineri, AGERPRES.

Sume importante la a doua rectificare de buget din 2016 primesc si Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei si Ministerul Muncii.

Pentru Programul National de Dezvoltare Locala de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice s-au asigurat 1,25 miliarde de lei, suma care va acoperi platile necesare pana la final de an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri. Alte 47,9 milioane de lei au fost realocate pentru finantarea Acordului de Imprumut "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate In localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori". Suma va fi folosita pentru Inchiderea proiectului finantat din credite externe rambursabile.

Pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost asigurata suma de 1,09 miliarde de lei pentru platile finale aferente schemelor de plati directe pentru campania agricola din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subventiilor In agricultura.

La bugetele locale au fost alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, pentru finantarea cheltuielilor autoritatilor administratiei publice locale. Banii vor fi folositi pentru echilibrarea bugetelor locale (938,3 milioane lei), plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap (392,3 milioane lei), cheltuieli de personal aferente unitatilor de Invatamant preuniversitar (170 milioane de lei), sustinerea sistemului de protectie a copilului (101,5 milioane lei), centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap (74,7 milioane lei), programul-pilot 'Masa calda' (14,7 milioane lei), finantarea drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale (6,9 milioane lei) si programul 'fructe In scoli' (4,1 milioane lei).

Pentru plata pensiilor militare recalculate, precum si pentru restituirea diferentelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite In baza Legii nr. 119/2010, au fost alocate 336,7 milioane de lei In bugetele Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apararii Nationale si al Serviciului Roman de Informatii.

Ministerul Energiei primeste 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru Inchiderea a doua mine din Complexul Energetic Hunedoara.

Ministerul Muncii primeste 142,4 milioane de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap).

Ministerul Comunicatiilor are alocate suplimentar 75,5 milioane de lei, In principal pentru majorarea capitalului social al Companiei Nationale 'Posta Romana'- S.A..

Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuite 66,8 milioane de lei, In principal pentru plata contributiilor si cotizatiilor la organismele internationale la care institutia este parte.

Potrivit Ministerului Finantelor, sumele reduse provin din economiile ministerelor rezultate din analiza platilor efectuate pe primele 10 luni.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice a economisit 1,18 miliarde de lei, banii provenind din dobanzi si din contributia Romaniei la bugetul UE, dar si din economii la cheltuieli de personal, despagubiri civile si cheltuieli de capital.

In bugetul Ministerului Transporturilor au fost identificate economii In suma de 254 milioane de lei, In principal la investitii ale agentilor economici, cheltuieli neeligibile ISPA si reparatii curente la infrastructura feroviara publica. In schimb, au fost asigurate sumele necesare pentru decontarea facilitatilor si gratuitatilor de transport de care beneficiaza anumite categorii sociale si pentru majorarea capitalului social la Metrorex.

Ministerul Apararii Nationale a identificat 359,8 milioane de lei care nu mai pot fi utilizati pana la finele anului pentru cheltuieli cu bunurile si serviciile si cheltuieli de capital. De asemenea, se propune majorarea creditelor de angajament cu suma de 5 miliarde de lei pentru demararea achizitiilor de tehnica si echipamente specifice.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a facut economii de 49,6 milioane de lei la proiecte cu finantare din fonduri europene.

Economiile realizate de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri se ridica la 35,4 milioane de lei, In principal la proiectele cu finantare din fonduri europene nerambursabile si programele de stimulare a Intreprinderilor mici si mijlocii.

Ministerul Justitiei, In calitate de ordonator principal de credite, a identificat economii In valoare de 33,6 milioane de lei.

"Ministerul Finantelor Publice propune a o a doua rectificare bugetara din acest an, tinand cont de majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 306 milioane de lei si a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 306 milioane de lei, precum si de mentinerea tintei de deficit bugetar la nivelul de 2,8% din PIB In termeni cash, respectiv 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA. Analiza rezultatelor bugetare pe perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 arata un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB.

Rectificarea bugetara a avut In vedere redistribuirea unor fonduri care nu mai pot fi cheltuite pana la sfarsitul anului 2016, pentru asigurarea finantarii unor programe In derulare, precizeaza Ministerul Finantelor.

Bani, lei, RON Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Guvernul a aprobat ordonata de urgenta privind modul in care vor fi angajati managerii de spitale. Care sunt noile criterii
Guvernul a aprobat ordonata de urgenta privind modul in care vor fi angajati managerii de spitale. Care sunt noile criterii
Guvernul vrea sa reduca numarul deceselor din accidente rutiere la jumatate in 3 ani. Cine nu va mai putea lua permisul
Guvernul vrea sa reduca numarul deceselor din accidente rutiere la jumatate in 3 ani. Cine nu va mai putea lua permisul
Premierul Ciolos, invitat la lansarea candidatilor USR.
Premierul Ciolos, invitat la lansarea candidatilor USR. "Nu poti sa guvernezi si cu bun simt, dar si populist"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Cristian Alexa
Cristian Alexa este din Focsani si a incantat la Vocea Romaniei cu piesa "Billionaire" a lui Bruno Mars

07:17
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Sorina Bica
Sorina Bica a interpretat piesa celor de AC/DC "You shock me all night long"

07:52
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Lavinia Rusu
Lavinia Rusu a interpretat piesa "Wrecking Ball" a artistei Miley Cyrus

07:30
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Nicoleta Oancea
Nicoleta Oancea a impresionat pe scena Vocea României și a reușit să întoarcă două scaune

04:49
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Renate Grad
Concurenta a interpretat piesa regretatei Withney Houston "I will always love you"

06:07
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Daria Tanasa
Daria Tansa a interpretat piesa Chrstinei Aguilera "Ain't no other man"

09:39
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Eduard Malareu
Eduard Malareu este din Chisinau si a ales sa cante piesa "Perfect" a lui Ed Sheeran

05:23
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Odri Barca
Odri Barca a facut spectacol total pe scena Vocea Romaniei si a intors toate scaunele

08:30
LA MARUTA
Speak si Stefania, aventuri in Las Vegas
Speak si Stefania au avut parte de momente indite in Las Vegas. Ce obiective turistice au vizitat cei doi

07:28
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
Andreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
Kiev, Ucraina
Încă o țară europeană face primul pas către UE și NATO, deși se află în conflict deschis cu Rusia
Analiză: Salariile la stat din România au ajuns la nivelor celor din Polonia și peste Ungaria
Cine sunt oamenii care s-au îmbogățit, legal, din marijuana
Cartel Alfa: ”Salariul minim va creşte cu 150 de lei de anul viitor”
Rezervele de gaze ale României se vor epuiza în următorii 14 ani
Viitorul Turciei nu arată bine. Cifrele anunțate astăzi la Ankara sperie Europa
Istanbul, Bosfor
Țară preferată de români înlesnește obținerea cetățeniei. Câți bani trebuie investiți
Răsturnare de situație în cazul cetățenilor UE de la Londra. Câți bani aduc la bugetul statului
Vești rele pentru românii cu creditele în lei. Indicele ROBOR a crescut
FT: Vodafone face concedieri, inclusiv din România. Ce se întâmplă cu gigantul telecom
Depozite rentabile doar la 6 bănci româneşti. La restul, iei mai puţin decât ai depus
Cetățenii UE, fără tratament preferential după Brexit. Ce se întâmplă cu muncitorii înalt calificați