Un fost capitan al Marinei Marii Britanii vrea sa dea Romania in judecata

04-07-2009 00:00

Romania se afla in fata unui nou proces la CEDO. Un fost capitan din Marina Regala a Marii Britanii, care sustine ca a lucrat si in serviciile secrete militare engleze, sta in inchisoarea Jilava.

"Pe nedrept", explica el, dupa un proces in care a fost judecat in lipsa. Fostul spion a cerut sa fie rejudecat, dar nici un magistrat nu a fost de acord. Asa ca are de gand sa-si caute dreptatea la Curtea Europeana de la Strasbourg.

Pearse Alan Foubister. Un personaj controversat. S-a nascut in Norvegia, dar a trait in Scotia si a fost capitan in Marina Regala a Marii Britanii. Ba se lauda ca a lucrat si in celebrul serviciu secret militar al coroanei, MI6.

Acum, la aproape 59 de ani, este detinut in Penitenciarul Jilava, unde are de ispasit o condamnare de trei ani si jumatate pentru inselaciune. Ar fi refuzat sa plateasca un transport de textile ajuns in Marea Britanie, pentru ca furnizorul, o firma de confectii romaneasca, ar fi furat marfa de la o alta firma englezeasca.

La cinci ani dupa ce a fost reclamat al Politie, Foubister a fost judecat in lipsa si condamnat. A fost arestat de autoritatile austriece in baza unui mandat european si acum 13 luni a ajuns in Romania, la Jilava. De-atunci, britanicul incearca fara succes sa ii convinga pe magistrati sa-i rejudece cazul si chiar sa il declare nevinovat.

Detinutul sustine ca are si dovezi ca nu a facut nimic ilegal. Se bazeaza pe un act emis chiar de lichidatorul judiciar ce a preluat firma care l-a reclamat, ajunsa intre timp in faliment.

Acolo scrie negru pe alb ca: "Din documentele pe care le detine societatea noastra, domnul Pearse Alan Foubister, cetatean britanic, nu figureaza ca debitor."

Pearse Alan Foubister are de gand sa ceara la Curtea Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg despagubiri de cateva zeci de milioane de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO