Romania pregatita sa dea piept gripei "porcine"! Avem medicamente


Ultimul update: Joi 12 Aprilie 2012 05:57
Data publicarii: Duminica 03 Mai 2009 00:00
Categorie: Stiri actuale

Suntem mai pregatiti ca saptamana trecuta, dar realisti. Pandemia de gripa ramane o bomba cu ceas si nimeni nu este perfect protejat.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca in Romania au fost cumparate inca 400.000 de doze antivirale.

Alarma data de ministrul sanatatii marti, in sedinta de guvern, si "scurgerea" acelui raport catre public a pus, se pare, lucrurile in miscare.

Stocul strategic de antivirale a fost extins de la 40.000 de doze, la aproape 460.000.

E drept, 10.000 sunt deja puse deoparte pentru personalul sanitar, in cazul ipotetic, evident, al pandemiei. La nevoie, spun oficialii, putem cumpara si mai mult, dar intrebarea este- ce stat isi va permite sa vanda altuia, daca virusul ar provoca infectari masive?

Partea buna este ca, prin Institutul Cantacuzino, Romania poate produce pana la 2.000.000 de fiole de vaccin pe luna. Dar... nu inca.

Tulpina noului virus va fi izolata, la nivel international, cel mai devreme la sfarsitul lunii. Abia apoi "reteta" pentru imunizare ar ajunge si in Romania. Primele doze de ser ar aparea pe piata in luna septembrie.

Pana atunci, mizam pe preventie. Luni, va fi pusa la punct, impreuna cu CNA, o campanie de informare a populatiei despre noua gripa. Transmitere, simptome, tratament.

OMS: E posibil sa trecem la nivelul 6 de alerta in cazul gripei
Alarma falsa de gripa
650 de bolnavi de
VIDEO PROTVPLUS.RO