Preotul din judetul Olt ce a fugit cu 29 de maicute ar putea fi caterisit


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 13:18
Data publicarii: Luni 11 Octombrie 2010 00:00
Categorie: Stiri actuale

UPDATE: Biserica Ortodoxa Romana se pregateste sa excluda din sanul ei un preot si 29 de maicute dintr-o manastire din Olt care au fugit, cu Dumnezeu inainte, spre o secta din Grecia.

Inaintea slujbei de la miezul noptii, toti 30 si-au luat bagajele si au lasat in altar o scrisoare in care isi explicau alegerea. Printre calugaritele urcate in autocar se numara si cele mai pricepute la picturi bisericesti si tesaturi pentru hainele sfinte.

Preotul Nichita Pascan are 52 de ani si a slujit la Manastirea Brancoveni aproape jumatate din viata. De mai multa vreme insa fusese atras de ideile unei grupari schismatice din Grecia, a asa-zisului Macarie, autointitulat "al Atenei si al Eladei", nerecunoscuta insa de nici o autoritate ortodoxa. Gruparea propovaduieste intoarcerea la calendarul iulian, o reforma morala severa in toate bisericile si se considera adevarata pastratoare a credintei vechi ortodoxe.

Majoritatea maicutelor care l-au insotit pe parintele Pascan sunt experte in pictura religioasa si tesaturi bisericesti, din care manastirea scotea sume frumusele.

Dupa fuga lor, Consiliul Episcopiei a propus ca preotul sa fie caterisit, iar maicutele excluse. Consistoriul nu s-a intrunit inca. Oricum, cei 30 pot ataca deciziile daca se razgandesc.

Tags: incidente, religie,

VIDEO PROTVPLUS.RO