Aterizare reusita, dupa o ora si jumatate de incercari la Timisoara!


Ultimul update: Joi 29 Septembrie 2011 07:24
Sursa: PRO TV
Data publicarii: Sambata 28 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri actuale

A fost o situatie de urgenta in aceasta dimineata, pe aeroportul din Timisoara. Un avion care venea de la Chisinau, cu 47 de pasageri la bord, a aterizat fortat pe un covor de spuma, din cauza unei probleme la o roata.


Pana sa atinga solul, aeronava, care apartine companiei Carpatair, a survolat orasul aproximativ o ora si jumatate. Pilotii au ramas atit de mult in aer, pentru ca au incercat sa consume combustibilul din rezervor, ca sa nu se produca vreo explozie la aterizare.

Intre timp, au cerut turnului de control sa imprastie spuma pe pista. Au fost 90 de minute de spaima si neliniste, cu final deschis. Nimeni nu putea sa spuna cum se va incheia totul. Nici echipele de urgenta, mobilizate la sol, nici pilotii din cabina.

In cele din urma, avionul a aterizat fortat si nimeni nu a fost ranit.

Pasagerii nu vor uita curand aceasta cursa


Au fost clipe de infern pentru cei 47 de pasageri aflati la bord. Au planat deasupra aroportului mai bine de jumatate de ora. In tot acest timp la sol era o adevarata desfasurare de forte. Nimeni nu stia ce se va intampla in momentul in care vor atinge solul. La cativa metri de pista, rudele pasagerilor se rugau pentru o minune.

Calatorii au povestit ca au avut mare noroc. Pilotii si personalul din avion si-au pastrat calmul si au incercat sa ii linisteasca si pe ei. Tensiunea maxima a fost atinsa in momentul aterizarii. Din fericire nimeni nu a fost ranit.

Cei mai multi dintre pasageri erau in tranzit si asteapta acum pe Aeroportul International din Timisoara, o alta cursa care sa-i duca la destinatie. Aeronava venea de la Chisinau si ar fi trebuit sa aterizeze la Timisoara la ora 8:05.

Aterizarea a avut loc dupa o ora si jumatate cu toti pasagerii se echipajul in siguranta

Pilotii au sesizat o problema la trenul de aterizare care era blocat si au anuntat imediat turnul de control.

Mai bine de o ora si jumatate au zburat deasupra aeroportului, pentru ca nu puteau sa aterizeze. S-a luat decizia ca pe pista sa fie asezat un covor de spuma speciala lung de cateva sute de metri, care sa amortizeze impactul cu solul. La sol asteptau peste mai multe ambulante si masini ale pompierilor.

Avionul a aterizat in jurul orei zece, fara ca cineva sa fie ranit.

Presedintele Carpatair, Nicolae Petrov, a declarat ca aeronava a fost usor avariata. A fost deja constituita o comisie de la Ministerul Transporturilor, care se ocupa de ancheta.

Dincolo de eroismul si curajul pilotilor, un astfel de incident aduce cu sine si o lectie dura. Este acum datoria inspectorilor aviatiei civile sa stabileasca din ce cauza a aparut aceasta defectiune tehnica.

Cei doi piloti sunt cetateni ai Republicii Moldova, se numesc Iurie Oleahov de 37 de ani si Leonid Babischi de 47 de ani.

Incidentul aminteste de doua evenimente asemanatoare de data recenta, celebrul miracol de pe Hudson si o alta amerizare de succes in Marea Nordului.


Vezi primele imagini cu avionul, pe burta, imediat dupa aterizarea fortata!
Aeronava care a aterizat fortat, implicata intr-un alt incident, in 2006
Oficial ISU la videochat: Daca nu era covorul de spuma, aeronava lua foc
VIDEO PROTVPLUS.RO