Ministrul apararii vrea un nou "Air Force One" pentru presedintele Romaniei

Ultima actualizare: 21-10-2012 23:43
Traian Basescu

Ministrul apararii, Gabriel Oprea, a declarat pentru Gandul ca este dispus sa repuna in discutie, in cadrul CSAT, problema achizitionarii unei aeronave prezidentiale moderne.

Tragedia aviatica care a inlacrimat si "decapitat" politic Polonia a readus in discutie, la Bucuresti, securitatea propriilor oficiali de rang inalt.

Batranul "Carpati", asa cum este denumita aeronava prezidentiala tip Boeing 707, care dateaza din 1974, ar putea fi cat de curand lasat la vatra.

Cel putin asa spune ministrul apararii, Gabriel Oprea, intr-o declaratie pentru "Gandul".

"Din punctul de vedere al securitatii cea mai mare problema este faptul ca in anii '70 astfel de aeronave (Boeing 707-n.r.) nu erau prevazute cu dispozitive antitero, precum cele de evitare a rachetelor. Din aceasta perspectiva, se impune ca Romania - ca stat de drept, dar si ca stat membru NATO - sa aiba o aeronava prezidentiala moderna si capabila sa asigure un nivel corespunzator de securitate", a explicat seful de la Aparare, pentru "Gandul".

Mai mult, Oprea se arata oricand dispus sa puna pe tapet cumpararea unor avioane moderne. "Sunt adeptul repunerii in discutie in cadrul CSAT a achizitionarii unei astfel de aeronave prezidentiale, in contextul in care este vorba de siguranta nationala a Romaniei", a mai declarat ministrul apararii.

Nu este insa pentru prima oara cand se vorbeste despre vechimea aparatului de zbor prezidential. Citeste mai multe despre scandalul izbucnit in 2007, pe aceasta tema, in GANDUL.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO