Turistii inzapeziti la Padina au fost adusi in siguranta la Moroieni

Ultima actualizare: 07-05-2012 04:19

Peste 30 de turisti care au ramas blocati peste noapte la Padina au fost coborati, luni din munti dupa ce proprietarii hotelului unde erau cazati au cerut ajutorul unor soferi cu masini de teren.

Era singurul mod in care turistii ar fi putut sa plece spre casa, dupa ce unicul drum de acces era imposibil de parcurs de microbuze.

Turistii au ajuns cu bine la Moroieni, prima localitate de la baza muntelui dupa un drum de aproape 40 de kilometri foarte periculos si plin de serpentine. De acolo au fost preluati de microbuzele cu care vor pleca spre casa.

Ei sunt ultimii oameni ramasi aproape izolati la Padina, dupa ce sambata drumul pana acolo a fost acoperit cu zapada si nu se mai putea circula.

Cei 17 elevi, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani invata la un liceu din Targoviste. Au sosit, impreuna cu doi profesori, la Padina vineri seara, iar sambata s-au trezit blocati intre nameti.

In aceasta situatie au fost si zeci de turisti, cazati la cabane din apropiere. Abia astazi, drumarii au reusit sa elibereze soseaua.

Doua masini de teren ale jandarmilor montani si doua ale salvamontistilor, escortate de un ATV au fost trimise duminica in ajutorul elevilor. Dupa-amiaza convoiul salvatorilor a inceput sa coboare drumul deosebit de periculos, plin de serpentine si acoperit de zapada. Le-a deschis calea un utilaj de deszapezire, insa viscolul arunca imediat zapada inapoi pe sosea.

Elevii si cei doi profesori care ii insoteau au ajuns in cele din urma la poalele muntilor Bucegi, la Moroieni unde au fost preluati de doua microbuze, care ii asteptau si care ii vor duce acasa, in Targoviste.

La Padina insa mai sunt inca zeci de turisti, iar salvamontistii spun ca, desi ei au decis sa ramana acolo, exista pericolul ca drumul sa se blocheze din nou. Viscolul arunca zapada pe sosea, desi drumarii incearca sa mentina drumul practicabil. In plus, se pot produce avalanse.

Din pacate, nu au fost la fel de norocosi si turistii blocati in Valea Caraiman din Muntii Bucegi! Salvamontistii au sistat cautarile pana marti dimineata si au dat un prognostic sumbru: sunt sanse mici ca cei doi sa fie gasiti in viata!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO