Cautarile turistilor rataciti in Bucegi au fost oprite pana marti dimineata

Ultima actualizare: 06-11-2012 16:55

Misiune infernala pentru echipele de salvare care au pornit pe urma celor doi bucuresteni disparuti in Bucegi. 40 de salvamontisti si jandarmi si-au riscat viata. Ei au fost surprinsi de doua avalanse, iar vantul aproape ca i-a spulberat.


De una au reusit sa se fereasca in ultimul moment. Ca sa nu mai fie surprinsi de avalanse, o parte dintre ei au ramas pe creste, ca sa dea alarma la nevoie.

Salvatorii au inceput cautarile luni dimineata. Au batut la pas toata Valea Caraimanului. Un efort urias, pe o vreme vitrega. Echipele de salvare au aflat si numarul de telefon al tanarului de 24 de ani disparut impreuna cu o fata de 25. Au sunat de zeci de ori, dar niciun raspuns. Cu ajutorul unei firme de telefonie mobila si ghidati de GPS, salvatorii au reusit sa stabileasca o zona de 500 de metri patrati in care ar trebui sa se afle turistii. Au incercat sub zapada cu bete, dar si cu un caine de urma al jandarmilor.

Dupa-amiaza, vremea a devenit tot mai rea si cautarile au fost intrerupte. Salvatorii spun ca vor urca din nou pe munte, dis-de-dimineata. Au trecut deja mai bine de 48 de ore de cand cei doi au lansat apelul de ajutor, dupa ce au fost prinsi de vijelie si au ramas intre Busteni si cabana Caraiman, pe un traseu deosebit de periculos si interzis pe timp de iarna sau pe vreme rea.

Zona in care s-au ratacit cei doi este extrem de dificila, cu teren accidentat, prapastii si foarte multa zapada. Sansele ca tinerii sa fie gasiti in viata sunt din ce in ce mai mici. Asta si din cauza temperaturilor foarte scazute, inregistrate noaptea pe munte.

Apelul prin care o tanara in varsta de 25 de ani cerea disperata ajutor a fost inregistrat sambata, putin dupa ora 17. Femeia a anuntat ca s-a ratacit pe Valea Caraiman impreuna cu un barbat. Imediat dupa, cinci salvamontisti de pe platoul Bucegi au plecat in acea directie. Au urmat traseul Jepii Mici, unde teoretic ar fi trebuit sa ii gaseasca. Vantul sufla cu peste 100 de kilometri pe ora si s-au produs cateva avalanse. Asa ca au fost nevoiti sa se intoarca la baza.

Posibilitatea ca apelul sa fie o farsa nu mai este luata in calcul, dupa ce rude si prieteni au venit la postul Salvamont din Busteni sa se intereseze de soarta celor doi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO