Contrabanda cu tigari saraceste Romania anual cu un miliard de euro

13-05-2010 00:00

Un miliard de euro este furat in fiecare an din bugetul de stat! La asta a dus contrabanda cu tigari, una dintre cele mai infloritoare afaceri din toate timpurile.

Pentru ca nu au facut mare lucru ca sa impiedice ilegalitatile, autoritatile sunt de acum depasite de situatie, daca ne gandim ca in Romania o tigara din trei este fara timbru.

La doi pasi de punctul de frontiera Sculeni, pe malul Prutului, au fost descoperite 1400 de pachete de tigari. Marfa a fost probabil abandonata de contrabandisti.

Nu este o intamplare. Pe aici ajunge in Romania tutunul fara timbru din Republica Moldova si Ucraina in masini, cu trenul sau chiar in saci carati cu spatele.

Daca arunci o privire peste granita intelegi cu usurinta de ce la noi contrabanda cu tigari a explodat in ultimii ani. Taxele si accizele au dus la dublarea in 2009 a pretului pe pachet, ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana. In schimb in Republica Moldova si Ucraina costurile sunt la jumatate. Asa ca tentatiile sunt mari.

Iei cartusul, il treci granita ilegal si vinzi, cu un adaos rezonabil, in piete si in magazine mici de cartier.

Contrabanda a devenit deja o afacere in toata regula in care retelele si-au impartit, precum marile companii de tutun, piata. Astfel s-a ajuns ca, in luna februarie, 36% din tigarile aflate in circulatie sa fie aduse la negru.

Unii sunt importatorii care, sub paravanul unor transporturi legale de marfa, aduc anual zeci de milioane de pachete de tutun. Acestia dau marfa mai departe en-gros-istilor, care cumpara cate o jumatate de camion. La randul lor, o revand micilor distribuitori. Si toti au profit!! Vorbim despre aproape 300.000 de euro pentru un singur tir.

Un astfel de individ, care vinde cu pachetul, la piata, poate castiga si 100 de lei pe zi, banii lui.

La magazin, un pachet costa aproape 10 lei. Asa ca se explica de ce oamenii prefera marfa de contrabanda.

Numai anul acesta au fost confiscate tigari in valoare de 950.000 de euro.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO