MAI semnalează posibile erori în operarea tabletelor în secţiile de votare din țară


Ultimul update: Duminica 26 Mai 2019 14:26
Data publicarii: Duminica 26 Mai 2019 14:12
Categorie: Alegeri Europarlamentare
MAI semnalează posibile erori în operarea tabletelor în secţiile de votare din țară

MAI semnalează "posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare”, după ce în primele 5 ore de la deschirea secțiilor s-au primit 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunțat, duminică, că în primele cinci ore de la deschiderea secţiilor de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu, dar majoritatea nu s-au confirmat.

În consecință, au fost sesizaţi reprezentanţii Sistemului de Telecomunicaţii Speciale pentru a lua măsuri.

”O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la faţa locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidenţiază posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare de către operatorii acestora”, a declarat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, MAI a transmis către STS o corespondenţă în care sesizează această situaţie de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate şi opţiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

”MAI a solicitat STS să revină şi să atenţioneze operatorii din secţii asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situaţii pot genera percepţii false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenţei generate de aplicaţie şi prezentată public pentru cele două scrutine electorale”, a mai explicat Dajbog.

 

Incidente la vot

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, de asemenea, că au fost înregistrate 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni care au legătură cu procesul de votare. 23 dintre acestea nu au fost confirmate.

Efectivele MAI au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, respectiv 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 2.900 lei.

În prezent, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la 6 infracţiuni.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO