Romania, la un pas de recesiune. Exporturile si importurile in scadere


Ultimul update: Duminica 08 Iulie 2012 00:46
Data publicarii: Luni 09 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Criza internationala se simte din ce in ce mai mult si la noi. Romanii consuma mai putin, iar companiile privesc cu neputinta cum le scad vanzarile pentru prima oara in multi ani.


O parte din specialisti vorbesc deja despre recesiune. Insa, in timp ce economia la vedere sufera, economia gri prinde putere. Datele publicate luni de Institutul National de Statistica confirma faptul ca, din toamna, Romania a intrat oficial in criza.

De exemplu, exporturile au scazut in decembrie cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile cu 17%. Explicatia este dura dar, simpla - mai toate produsele noastre de export mergeau in Uniunea Europeana, unde multe tari sunt deja in recesiune si si-au redus drastic consumul. In ceea ce priveste importurile, specialistii pun scaderea si pe seama cursului de schimb din cauza caruia preturile au crescut foarte mult in ultima parte a lui 2008.

Un consum redus inseamna de fapt vanzari mai mici, ceea ce pentru companii echivaleaza cu o reducere a profitului. Incepand cu luna octombrie volumul cifrei de afaceri din industrie a scazut constant. In decembrie firmele au inregistrat o cifra de afaceri cu 10% sub luna noiembrie. Cel mai rau merg industria metalurgica, cea auto, textila si chimica.

Guvernantii au toate motivele sa cada pe ganduri cand vad toate aceste cifre. Cu cat scade consumul, iar companiile isi diminueaza profitul, cu atat statul incaseaza mai putini bani.

Asa ca autoritatile isi vor indrepta cel mai probabil atentia catre economia gri, care s-a dublat in ultimii 4 ani si a ajuns la 20% din Produsul Intern Brut.

Mugur Isarescu:
Dacia reia productia! Angajatii scapa momentan de somajul tehnic
Cele mai bune investitii se fac in plina criza financiara
VIDEO PROTVPLUS.RO