Au intrat banii de la FMI. BNR a redus dobanda cheie

Ultima actualizare: 23-06-2012 07:28

UPDATE: Mai bogata cu cinci miliarde de euro, dupa ce i-au intrat in conturi primii bani de la FMI, BNR a coborat miercuri dobanda cheie sub 10%, pentru prima oara in ultimul an.

Mesajul este cat se poate de clar: bancheri, ieftiniti creditele in lei, economia trebuie relansata! Mutarea este atipica pentru Banca Nationala si i-a luat prin surprindere pe specialisti.

Banca Nationala a redus dobanda cheie la 9,5%. Se doreste astfel incurajarea imprumuturilor in moneda noastra. Nici creditarea in euro nu a fost neglijata. Potrivit unei decizii mai vechi a bancii centrale, din 24 mai bancile vor avea la dispozitie cateva sute de milioane de euro in plus pentru imprumuturi, bani care au fost pana acum in rezerva BNR.

Sa nu credeti insa ca ne vom intoarce la euforia din trecut. Daca in 2008 volumul creditelor a crescut peste 30%, anul acesta FMI se asteapta la o crestere de numai 16%.

Specialistii spun ca BNR va lua masuri similare si in urmatoarele luni, astfel incat pana la sfarsitul anului cat mai multi oameni sa-si permita un credit.

Mecanismul transferului de bani este simplu. Bancile comerciale se imprumuta de la BNR la o dobanda de 10%. Banii ieftini nu se duc mai departe, catre populatie. Bancherii n-au nici un motiv sa-si asume acest risc cand pot la fel de usor sa imprumute Ministerul de Finante la o dobanda de pana-n 11,5%.

Adica un profit de 1-1,5% si un risc 0. De la inceputul anului si pana acum, Ministerul de Finante a imprumutat de la bancile locale 29 de miliarde de lei.

Premierul se bazeaza si pe cele 5 miliarde de euro care vor intra in trezorerie de la Comisia Europeana. Ce a omis sa spuna Emil Boc este ca prima transa va intra abia in iulie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO