Primele 5 miliarde de la FMI intra miercuri in contul BNR

Ultima actualizare: 21-05-2012 00:24

UPDATE: Primele cinci miliarde de euro vor intra miercuri in conturile BNR, potrivit presedintelui Basescu. In schimb, marti, spune seful statului, am primit acordul, pentru imprumutul de la Comisia Europeana.

Dupa ce se va umple visteria, cei din conducerea BNR vor hotari daca vor reduce dobanda cheie si daca vor pune la dispozitia bancilor mai multi bani pentru credite.

OK-ul primit din partea FMI a fost de bun augur pentru leu. Cursul anuntat marti de Banca Nationala a coborat pana la 4,16 lei pentru un euro, adica cel mai scazut nivel din ultimele trei saptamani.

Dealtfel, o parte din banii pe care o sa ii primim de la FMI vor fi folositi pentru a asigura stabilitatea cursului in caz ca leul o va lua din nou puternic la vale.

Acordul cu FMI vine si cu vesti mai putin bune. Potrivit specialistilor fondului, in urmatorii doi ani numarul somerilor se poate apropia de 900.000. Probabil ca la aceste cifre s-a gandit si presedintele Romaniei cand a declarat ca am putea asista la o transformare a crizei economice intr-una sociala.

Din cele 13 miliarde pe care Romania le-a imprumutat de la FMI, cinci vor intra in conturile BNR. Apoi Banca Nationala va putea sa reduca treptat rezervele minime obligatorii. Cu alte cuvinte, bancherii vor avea mai multi bani la dispozitie ca sa imprumute companiile si mai apoi romanii de rand.

Tot miercuri Romania a primit si OK-ul de la Bruxelles pentru cele cinci miliarde de euro solicitate Comisiei Europene. Prima transa de la Comisia Europeana este de 1,5 miliarde de euro.

Banii vor intra conturile Ministerului de Finante in luna iulie. Potrivit autoritatilor, nici ajutorul de la FMI si nici cel de la Comisia Europeana nu poate fi folosite pentru majorarea pensiilor si a salariilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO