Franks, FMI: Gazele si energia se vor scumpi anul acesta, pentru institutii

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Preturile la gaze si energie electrica cresc chiar din acest an, au anuntat reprezentantii Fondului Monetar International. Aceasta va fi resimtita intai in sectorul 'non-household', adica firme, scoli, spitale, orice mai putin locuinte.

Guvernul a acceptat aceasta liberalizare, care va duce la scumpirea gazelor si a electricitatii, dar a anuntat ca asta se va intampla abia peste doi ani. Cu totii vom resimti insa mult mai curand scumpirile. Si companiie si consumatorii casnici, dar in mod diferentiat.

Cele mai importante declaratii ale sefului delegatiei FMI, Jeffrey Franks

• Gospodariile nu ar trebui sa se astepte la majorari de preturi care sa ii vizeze in viitorul apropiat, intrucat procesul de liberalizare a preturilor la electricitate si gaze va incepe mai tarziu si se va finaliza in 2015.

• Nu am definit inca cand va incepe pentru ca vrem sa lucram mai intai la definirea persoanelor vulnerabile si vrem sa le asiguram protectia.

Citește și
Emil Boc
Boc multumeste romanilor ca au inteles nevoia restrangerii cheltuielilor
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

• In urma procesului de liberalizare a preturilor gospodariile bogate vor plati pretul real, restul urmand sa achite mai putin.

• Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei vor lucra cu autoritatea de reglementare in domeniul energiei. Toti consumatorii vor avea o ajustare inceata pentru a proteja persoanele sarace.

• Se anticipeaza ca in 2012 cresterea economica va capata avant, pana la 4 - 4,5%

• Inflatia a atins nivelul maxim si ne asteptam ca aceasta sa revina in intervalul tintit de BNR in a doua jumatate a anului.

• Pe plan fiscal am avut rezultate incurajatoare. Tina de deficit a fost atinsa cu o marja substantiala. Am fost impresionati de determinarea aratata de autoritati pentru realizarea tintelor.

• Trebuie sa eliminam barierele structurale din calea cresterii economice stimuland in acelasi timp investitiile si locurile de munca.

• Domenii pe care Guvernul trebuie sa se axeze in urmatorii 2 ani:

• Arieratele – am realizat progrese in eliminarea lor de la bugetul de stat dar inca sunt probleme la bugetele locale. Numai arieratele companiilor de stat totalizeaza 5% din PIB. Facturile neplatite sunt o frana in calea dezvoltarii investitiilor. Va fi efectuata o analiza completa pentru aceste arierate.

• Majorarea cheltuielilor cu investitiile publice. Obiectivul principal: accelerarea absorbtiei fondurilor europene. La Bruxelles sunt 19 miliarde de euro, bani gratuiti pentru Romania. Macar 4-5 miliarde pe an ar asigura un impuls extrardinar pentru tara, iar infrastructura construita ar asigura crestere economica multi ani de acum in colo.

• Cea mai dificila provocarea privind cresterea este aceea de a implementa reforme profunde in companii de stat: din domeniul eneregiei si trasnsporturilor.

• In absenta unor investitii masive in energie in anii urmatori Romania nu va putea creste rapid. Va fi nevoie de mai multa participare privata pentru ca statul nu are bani.

• Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare si cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenta si preturi realiste.

• Ca si in domeniul energiei, firmele de stat de transport sunt subcapitalizate si netehnologizate, nu fac fata concurentei (...) Trebuie restructurare si trebuie atras capital privat in completarea fiondurilor de la UE. 

Detaliile noului acord preventiv

Din aprilie vom avea o noua intelegere cu FMI si Comisia Europeana de tip preventiv, in valoare de 5 miliarde de euro.

Noul acord cu FMI va fi pe doi ani si nu va implica finantare.

Motivul pentru un nou acord: riscul regiunii, inca ridicat, adica faptul ca sunt destule tari din UE intra cu un program de austeritate.

Intr-o declaratie facuta in weekend, presedintele Traian Basescu a anuntat ca prin noul acord cu FMI, UE si BM vor fi prevenite populismele partidelor, seful statului afirmand ca orice partid care isi va propune sa pacaleasca electoratul se va pune intr-o situatie penibila.

Presedintele a declarat ca vor continua reducerile de personal bugetar: "Ce va pot spune este ca vom continua ajustarile. S-a dovedit ca avem excedent de cheltuieli de personal, nu atat prin veniturile pe care le utilizeaza fiecare, pe care le primeste fiecare salariat din sectorul public, ci prin numar. Si daca acceleram si procesele de introducerea a serviciilor IT catre populatie, si eu sper sfarsitul lunii martie sa-mi permita sa-mi platesc cu cardul taxele pe anul 2011, este clar ca se creeaza posibilitatea diminuarii de personal", a declarat seful statului.

In ceea ce priveste coruptia, seful statului a declarat ca lupta va continua, in ciuda parerilor partidelor: "Dincolo de ce veti vedea in acordul ce urmeaza sa se semneze (cu FMI, UE si BM), vor continua reformele in educatie, in sanatate, se va consolida si implementa noua Lege a pensiilor, noua Lege a slarizarii, va continua reforma in justitie si batalia fara menajamente impotriva coruptiei", a declarat Traian Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Delegatia FMI, CE si BM se intalneste marti cu membrii BP al Senatului
Delegatia FMI, CE si BM se intalneste marti cu membrii BP al Senatului

Delegatia Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se va intalni, marti, cu membrii Biroului Permanent al Senatului, la invitatia presedintelui acestei Camere, Mircea Geoana.

Boc multumeste romanilor ca au inteles nevoia restrangerii cheltuielilor
Boc multumeste romanilor ca au inteles nevoia restrangerii cheltuielilor

Premierul Emil Boc a multumit romanilor la finalul negocierilor cu FMI, pentru faptul ca au inteles nevoia unui efort de restrangere a cheltuielilor in 2009 si 2010 si i-a asigurat ca "partea grea a lucrurilor" a trecut.

Vom folosi banii de la FMI numai daca leul pierde mult teren
Vom folosi banii de la FMI numai daca leul pierde mult teren

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a anuntat ca vom lua bani de la FMI numai daca leul pierde mult teren ori statul nu se poate imprumuta de la banci.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.