Industria textila romaneasca se duce de rapa. Mii de oameni sunt dati afara

24-02-2009 00:00

La fiecare patru zile, undeva in tara se inchide o firma de confectii. Se intampla in Romania si asta de cand a inceput anul. Lipsa comenzilor i-a naucit pur si simplu pe producatori: unii au tras obloanele, iar ceilalti fac eforturi sa supravietuiasca.

Cele mai mari probleme sunt legate de plata creditelor, a salariilor, dar si a furnizorilor. Primul semnal legat de criza din industria textila a fost tras la Constanta, unde miercuri incepe un targ national de imbracaminte.

60 din cele 300 de firme care participau in mod obisnuit au anuntat ca nu vor fi prezente, pentru ca, cel putin temporar, nu mai produc. Nici ceilalti n-o duc insa mult mai bine.

Producatorii de confectii spun ca nu stiu cat timp vor reusi sa ramana pe piata, pentru ca romanii isi cumpara din ce in ce mai putine haine, iar asta se reflecta direct in comenzile tot mai mici pe care ei le primesc de la comercianti.

Vasile Mihalache are o firma de confectii in Iasi. Piata e in cadere libera, spune el. A inchis deja un punct de lucru din Barlad, unde avea 50 de angajati.

Camelia Rogoz este din Roman si administreaza un atelier de croitorie, cu 40 de oameni. In decembrie, comenzile au scazut la jumatate, iar in ianuarie aproape ca nu a sunat telefonul.

Statistic, din 450.000 de oameni cati lucrau in urma cu trei ani in industria textila, daca mai au un serviciu 280.000.

Specialistii nu sunt optimisti. Deja 15 firme de confectii din Satu Mare, Iasi, Craiova sau Bucuresti si-au inchis portile de la inceputul anului.


VIDEO PROTVPLUS.RO