FMI estimeaza crestere economica lenesa, care nu va genera joburi in Europa

13-09-2010 00:00


Dominique Strauss-Kahn

Europa ar putea trece printr-o revenire economica dificila, care sa nu genereze un numar semnificativ de locuri de munca, situatie intalnita de altfel si in plan global, crede Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI.

Revenirea economica "vine, dar nu asa de repede sau asa de puternic precum ne asteptam, dar este inca o revenire, chiar daca este afectata de unele incertitudini. Trebuie sa ne dam seama nu numai cum sa sprijinim cresterea economica, dar si cum sa o sustinem intr-un mod care sa conduca la crearea milioanelor de locuri de munca de care avem nevoie", a mai declarat Strauss-Kahn.

De asemenea si economistul sef al Fondului, Olivier Blanchard, a avertizat saptamana trecuta ca somajul ridicat din Statele Unite, Europa si alte regiuni ale lumii afectate de acest fenomen va persista in urmatoarele luni.

FMI va prezenta in octombrie urmatoarea prognoza privind cresterea economica globala. Cresterea este puternica in majoritatea tarilor din Asia, dar si in unele state din America Latina, in timp ce Africa isi revine mai repede decat se estima, a mai aratat seful FMI.

Pe de alta parte, situatia este incerta in Statele Unite, iar Europa risca cel mai mult sa treaca printr-o revenire economica "lenesa". Astfel, din cauza unei legaturi slabe intre economia europeana si piata fortei de munca, o crestere economica de circa 2% ar putea fi insuficienta pentru a genera locuri de munca.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO