Cumparam motorina la preturi mai mari decat in Spania sau Luxemburg. De ce?


Ultimul update: Duminica 13 Mai 2012 23:16
Data publicarii: Vineri 12 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

Record nedorit inregistrat in statiile de benzina din Romania. Au sarit de 5 lei pe litru carburantii. Pentru soferi lovitura este dureroasa, nu de alta dar de un an incoace tarifele s-au umflat cu 25%.

Daca la inceputul anului carburantii costau in jur de 4 lei, benzina si motorina premium se vand acum cu peste 5,3 lei pe litru.

Asa se face ca soferii nostri lasa la casa mai mult ca cei din Luxemburg, Spania sau Polonia.

Analistii economici spun ca aceasta evolutie nu e normala: vanzarile la pompa sunt in scadere, iar preturile in crestere. Adica e exact invers de cum s-ar intampla in mod normal intr-o afacere care isi pierde din clienti.

La randul lor, petrolistii justifica scumpirile prin cresterea cotatiei internationale a titeiului care a atins varful ultimilor doi ani, de 87 de dolari pentru un baril.

De asemenea, companiile petroliere precizeaza ca tarifele au crescut din cauza costurilor mari provocate de infrastructura. De aceea, in multe tari vestice carburantii sunt mai ieftini, pentru ca acolo nu apar cheltuieli neprevazute. Astfel romanii platesc peste spanioli si austrieci desi sunt mult mai saraci.

In ciuda pretentiilor lor, petrolistii se asteapta la o crestere a consumului de pana la doua procente pentru anul viitor.

Pretul petrolului a urcat cu aproape 2 dolari si a depasit 81 dolari/baril
Benzina te arde la buzunar? TOP cele mai economice masini
Serviciile scumpe au crescut inflatia, dar alimentele s-au ieftinit
VIDEO PROTVPLUS.RO