Dacă avem un nivel crescut al transaminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Care este principala cauză

Ultima actualizare: 03-10-2021 10:48

Dacă analizele de laborator arată un nivel crescut al trans-aminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Principala cauză poate fi o infecție virală. Diagnosticul se face rapid, cu ajutorul a 3 teste.

Se numesc transaminaze. Şi se găsesc în toate analizele uzuale de sânge, recomandate de medicul de familie. Arata funcţia ficatului. Pe buletinul de analize, transaminazele sunt regăsite sub denumirea de TGO sau AST. TGP sau ALT.

Valorile modificate faţă de normal, în cazul în care există un virus hepatitic, arată un conflict la nivelul ficatului. Ce înseamnă conflict?

Celulele ficatului - odată agresate de virus - se sparg. Aşa lasă enzimele, pe care le conţin, să iasă în sânge. Odată intrate în fluxul sanguin, apar modificări în analizele uzuale.

Adriana Motoc, medic primar boli infecțioase: ”Ăsta e primul pas să eliminăm infecţiile virale cronice, obligatoriu este să verificăm virusul hepatitic B, C şi HIV. Pentru că şi infecţia HIV, care nu este rară, mai ales în centrele urbane poate să ducă la creşterea trans-aminazelor. E impornant să verificăm şi această infecţie pe care oamenii o ignoră. Sunt tineri care nu se protejează când fac sex şi au şi partenere multiple şi sunt la risc să achizioneze această infecţie:”

Din 2018, medicii de familie pot recomanda testarea pentru virusurile hepatitice B şi C. În pachetul uzual. Acestea sunt decontate de casa de asigurări.

Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator: „Hepatita B şi C se transmit prin tumori adică prin secreţiile pe care corpul nostru le are. Saliva, secreţi gentială la o persoan cu care intrăm în contact şi care are are o leziune, de genul o aftă în gură, o taiatură, se transmit prin sânge, prin contact sexual, de la mamă la făt”.

Dacă infecţia - numită hepatita B - nu e prezentă, adulţilor, de orice vârstă, le este recomandată vaccinarea împotriva virusului hepatitic B.

Din 1995, acest vaccin se face nou-născuţilor în maternitate.

Adrian Crăciun, medic primar neonatolog: ”Suntem pintre puţinele țări din lume în care se face vaccinaul hepatita B la naştere pentru că un număr foarte mare de mame nu se duc la doctor şi nasc fără ştie că sunt purtătoare de antigenul HBS care dă hepatita. În majoritatea ţărilor, vacinarea se face 2 lini, 4 luni 6 luni”.

Testele virale se includ în analizele uzuale de sânge. Motivul? Dacă aveţi un virus hepatitic, acesta va produce modificări în analizele uzuale târziu. Când ficatul suferă deja. Principala cauză de transplant hepatic sunt hepatitele cronice, descoperite prea târziu.

Pentru hepatita B şi pentru HIV - există tratamente, care ţin boala în control. Hepatita C se vindecă în prezent cu ajutorul medicamentelor de ultimă generaţie.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO