Persoanele supraponderale traiesc mai mult. Cu o singura conditie: sa nu fie mai tinere de 65 de ani
Persoanele supraponderale primesc vesti bune din partea medicilor. Speranta lor de viata este mai mare decat a celor cu indicele de masa corporala normal, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii Universitatii Deakin, din Melbourne.
Concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori de la Universitatea Deakin, din Melbourne, este ca persoanele supraponderale, trecute de varsta de 65 de ani, traiesc mai mult.
Studiul demonstreaza ca cei care au un indice de masa corporala (IMC) de 27.5, valoare care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), indica supraponderalitatea, au cele mai scazute sanse sa moara.
In cadrul aceleiasi cercetari se mai arata si ca cei cu valoarea IMC cuprinsa intre 22 si 23, adica persoanele cu o greutate normala, inregistreaza o rata mai mare a decesului.
“Este momentul sa reinterpretam efectele supraponderalitatii in cazul persoanelor in varsta”, a declarat Caryl Nowson, initiatoarea studiului.
“Rezultatele ne-au indicat faptul ca persoanele peste 65 de ani cu IMC cuprins in intervalul 23 si 33 au o speranta de viata mai mare decat a celor din aceeasi categorie de varsta, dar cu IMC cuprins intre 18.5 si 25, ceea ce consideram pana in prezent normal”.
Esantionul ales de cercetatori a fost de 200.000 de persoane, fiind analizate studii publicate in perioada 1990 – 2013. Concluzia a fost ca cei cu un indice de masa corporala de 21 -22 prezinta o crestere de 12% a ratei mortalitatii, in timp ce persoanele cu indicele de masa corporala de 33 – 33.9, ceea ce intra in categoria obezitate, au o probabilitate a ratei mortalitatii de doar opt la suta.
“A fi obez nu inseamna neaparat ca mori mai repede”, a adaugat Caryl Nowson.
“In loc sa se concentreze asupra pierderii din greutate, persoanele de peste 65 de ani ar trebui sa manance atunci cand simt nevoia, dar sa pastreze un echilibru al dietei si sa fie activi”, i-a sfatuit aceasta.
Studiul care a revolutionat interpretarea obezitatii in cazul persoanelor in varsta a fost publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica.