O ecografie la san va poate salva viata. Autopalparea nu e suficienta si nici concludenta


Ultimul update: Miercuri 06 Martie 2013 00:01
Data publicarii: Luni 28 Ianuarie 2013 11:03
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Ati descoperit un nodul la sin inaintea menstruatiei? De cele mai multe ori, acesta nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Insa la 10 zile dupa debutul ciclului menstrual faceti obligatoriu o ecografie.

Mergeti anual la o ecografie de san chiar daca nu aveti vreun simptom. Autopalparea nu e suficienta si nici concludenta. Si inainte de sarcina, dar si dupa alaptare, examinarea glandei mamare este foarte importanta.

Monitorizarea sanatatii sanilor va poate salva viata.

Daca ati descoperit prin autopalpare o formatiune in interiorul sanului, mergeti obligatoriu la o ecografie dupa incheierea ciclului menstrual.

"Ecografia se face la femei dupa ciclul menstrual, cand sanii sunt mai putin densi, mai putin in tensiune si cand sunt sanse ca ecografia sa fie mai concludenta", spune medicul specialist.

Aproximativ 80% dintre leziunile aparute la san sunt benigne. Chiar si asa, ecografia de san completa include evaluarea regiunii axilare. Este vorba de o suprafata cu multe structuri ganglionare, perturbata de epilare si aplicarea deodorantului. Uneori, in regiunea axilara, apare primul semn al unei afectiuni maligne.

Corect este sa faceti o data pe an o ecografie de control, chiar daca nu aveti niciun simptom. Iar dupa 40 de ani, ecografia va fi insotita de o mamografie.

Toate rezultatele investigatiilor se pastreaza si trebuie aratate medicului la urmatoarea examinare. Insa exista simptome care trebuie sa va aduca la cabinet inainte de trecerea unui an.

"Daca apare o leziune pe san, o scurgere la nivelul mamelonului, o deformare tegumentara. Daca astfel de lucruri apar, sigur trebuie sa va prezentati mai repede la medic', precizeaza doctorul.

Daca va doriti un bebelus, mergeti in prealabil la un examen ecografic al sanilor. Daca aveti deja o leziune, sarcina ii poate stimula dezvoltarea.

In plus, nu ratati examenul sanilor nici dupa ce terminati perioada de alaptare. Aceasta chiar in lipsa oricarui simptom. Astfel, veti putea fi sigure ca totul a revenit la normal in interiorul sanului, fara modificari patologice.

Tags: sani, cancer,