CSID. De ce e important să iei masa în familie. Cum sunt influențați copiii


Ultimul update: Marti 05 Martie 2019 10:26
Data publicarii: Marti 05 Martie 2019 08:03
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Luaţi masa împreună toată familia. Măcar o zi într-o săptămână. Copiii vor vedea, la masă, alternative, venite de la generaţii diferite, la aceleaşi probleme.

Alternativele reprezintă cea mai bună protecţie împotriva comportamentului auto-distructiv al copilului. 

Cu ani în urmă, exista bunul obicei ca duminică toată familia să stea la masă. Poate se mai practică şi azi, nu spunem nu. Cert e că generaţii diferite aveau o comunicare minunată, faţă în faţă. În prezent, psihiatrii şi psihologii insistă ca această practică să existe sau să fie reluată. Asigură dezvoltarea normală a unui copilaş - iată şi una dintre explicaţii.

Mama spune “da”, tatăl spune “nu”, dacă cel mic vrea o prăjitură sau orice altceva. Sau invers. E o situaţie aparent banală. Copilul va fi atras, instinctiv, de păritele permisiv. Dar pentru cel mic mediul familial devine imprevizibil. Aceasta se traduce, mai târziu, prin insecuritate emoţională.

Bogdana Bursuc, psiholog: Cu cât mediul este mai schimbător cu atât copilul se va simţi în mai mare insecuritate şi ori nu va explora deloc, va fi retras, anxios, fie va explora prea mult şi va încerca orice, adică îl scăpăm din mână. E foarte important ca prima opinie să rămână valabilă şi apoi noi ca adulţi separat negociem, nu în fata copilului, şi stabilim modelul de decizie în viitor.

În timpul adolescenței, copilul îşi internalizează regulile din prima copilărie. Şi îşi construieste personalitatea pe baza acestora. Dacă regulile, cu acordul ambilor părinţi, au existat. Astfel evitaţi situaţia frecventă: ‘’Nu mai mai înţeleg cu propriul meu copil!’’

Cum vă daţi seama că cel mic are probleme emoţionale pe care nu şi le poarte rezolva singur? Rareori le va comunica în mod clar.

Doctorul Elena Branaru, medic primar psihiatrie infantilă:"Părinţii spun noi nu avem probleme în familie, dar copil este mai agresiv, mai apatic, mai obraznic. Ceva se întâmplă în famila aceea. Asta e semnul că ceva nu merge în familia respectiv. Cei doi, mama şi tata, trebuie să îşi schimbe atitudinea pentru că cel mic îi priveşte".

Psihiatrii spun că cel mic este oglinda problemelor din familie. Dacă i se schimbă comportamentul, apelaţi la ajutor specializat să vedeţi ce probleme are cu adevărat. Şi care ar fi rezolvarea acestora.

Droguri, ţigări, alcool, abandon şcolar. Înseamnă conduita auto-distructivă. Un factor de protecţie, de la cele mai mici vârste, este familia extinsă. În care un copil poate vedea alternative la aceleaşi probleme. Alternativele sunt cele care îl vor face să ia decizii corecte în privinţa propriei vieţi.

Doctorul Elena Branaru, medic primar psihiatrie infantilă: "Cel mai bun factor de protecţie apropo de conduită auto-distructiva este familia întinsă pe mai multe generaţii. Sunt mai multe generaţii, stăm împreună la masă, apropo de bunele obiceiuri, ne întâlnim la masă, nu ca să mâncăm, ci ca să stăm de vorbă. Bunica spune ceva din experienţa ei, străbunica altceva, sunt alternative, este cel mai bun factor de protecţie".

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Injecțiile cu botox sau acid hialuronic. Făcute greșit, pot duce chiar la orbire
Activitatea fizică intensă poate duce la probleme de vedere. Cum afectează retina
De ce nu este bine să dăm copiilor brânză topită. Explicațiile specialiștilor
FULLSCREEN
CSID. De ce e important să iei masa în familie. Cum sunt influențați copiii
  • /

Sursa: CSID