Ce este sindromul bradului de Craciun, boala ciudata care ne poate strica sarbatorile
Pentru a avea parte de cele mai reusit Craciun trebuie sa fim atenti si la sanatate. Medicii au realizat o lista cu afectiuni care ne pot da peste cap planurile de sarbatori.
Fie ca e vorba despre alergii sau toxiinfectii alimentare, specialistii ne recomanda sa fim foarte atenti cu sanatatea in aceasta perioada.
Departe de granitele Romaniei, tocmai in Statele Unite ale Americii, un grup de cercetatori a descoperit o afectiune specifica acestei perioade din an. Este vorba despre profesorii din cadrul Upstate Medical University din SUA, care, in urma cu aproape 5 ani prezentau intr-un studiu amanuntit pericolele care se ascund in bradul de Craciun.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa simptomatologia descrisa in cercetarile lor, este vorba despre o reactie alergica la cetina si acele de brad. Boala a fost denumita "Sindromul bradului de Craciun".
"Bradul poate contine o varietate de mucegaiuri, cele mai multe ori acestea continand foarte multi factori cu potential alergen. Acest lucru conduce la cresterea respiratiei suieratoare, tusa persistenta si sesibilitate alergica, mai ales in cazul copiilor", se arata in studiul realizat la universitatea newyorkeza Upstate Medical University.
Simptomele alergiei provocate de bradul de Craciun sunt similare unei raceli mai severe. Astfel, cei care sunt sensibili la mirosul emanat de pomul de Craciun stranuta, tusesc puternic, au ochii umflati, lacrimeaza excesiv si acuza dureri de cap. Cel mai eficient tratament, sustin specialistii americani, este renuntarea definitiva la bradul de Craciun.
Pericolul din alimente
Produsele alimentare traditionale ne pot strica la randul lor distractia de sarbatori. Bogate in calorii aceste alimente pot provoca numeroase dereglari ale sistemului digestiv sau chiar ale ficatului. Principala cauza o reprezinta mancatul excesiv. „Intr-adevar in perioada aceasta numarul solicitarilor catre spital creste destul de mult. Mancatul excesiv produce numeroase dezechilibre mai ales pentru sistemul digestiv. Cei mai multi oameni acuza dureri foarte mari de stomac sau prezinta stari de voma, ameteli.
Mancarurile sunt bune, insa pot fi si periculoase daca nu sunt consumate cu moderatie” precizeaza medicul Anca Telehuz, seful Unitatii Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Slobozia.
Tot alimentele traditionale pot fi responsabile si de aparitia toxiinfectiilor alimentare, care ne pot da peste cap bucuria de sarbatori. Simptomele sunt durerile de cap, ametelile, starile de voma si scaunele moi. In astfel de situatii, medicii recomanda transportul de urgenta la cel mai apropiat spital. „Cu toxiinfectiile alimentare nu este de glumit. Pot afecta serios sanatatea. E drept ca nimeni nu-si doreste sa i se intample de sarbatori, insa este necesar controlul medical la aparitia primelor simptome” mai spune medicul Anca Telehuz.
Depresia de sarbatori
In plan psihologic si emotional, cel mai mare pericol in perioada sarbatorilor este depresia. Specialistii sustin ca ea se manifesta, cel mai adesea, in cazurile persoanelor singure. Avand in vere ca sarbatorile de iarna se petrec in jurul persoanelor apropiate si dragi, oamenii singuri privesc lipsa acestora cu o mare nefericire in suflet. Totusi psihologii sustin ca in astfel de cazuri este bine sa facem tot posibilul pentru a descoperi lucrurile care ne binedispun si sa ne putem bucura de ele in voie.