Bebelusul trebuie sa perceapa lumina. Cand e indicat sa mergeti urgent cu copilul la oftalmolog

Dată publicare: 17-01-2013 12:50
Dată actualizare: 06-03-2013 00:01


Bebelusul dumneavoastra nu isi poate controla perfect ochii? Este un mit ca aceasta e doar o situatie fiziologica care se va remedia.

Mergeti la medic daca vi se pare ca sugarul nu isi controleaza bine globii oculari. Doar oftalmologul poate decide daca este vorba despre o maturizare intarziata sau despre anumite patologii grave.

In primele zile dupa nastere, bebelusul nu vede bine. Iar motivele sunt multiple.

"Calea de transmitere de la ochi la creier nu e mielinizata, deci transmiterea nu se face rapid, se pierd din informatii, cortexul nu e matur, nu stie sa integreze informatia pe care o primeste", spune medicul oftalmolog.

Un lucru este insa vital: copilul trebuie sa perceapa lumina.

"Daca il apropii de o sursa de lumina puternica, apare reflexul de clipit si acesta ne indica noua ca vazul sugarului este in regula", precizeaza doctorul.

Bebelusul isi regleaza vederea dupa doua luni si jumatate. Dar in aceasta perioada trebuie sa perceapa corect sursele luminoase. In cazul micutilor care sufera de cataracta congenitala, operatia trebuie facuta in aceasta perioada.

In primele luni de viata, unii sugari nu isi controleaza perfect ochii. Adica acestia nu sunt paraleli tot timpul.

Pana la varsta 2 luni si jumatate aceasta situatie poate anunta un strabism fiziologic.

Daca sugarul nu reuseste deloc sa isi controleze globii oculari, se impune vizita la oftalmologul pediatru. In unele cazuri, acest fenomen poate ascunde tumori localizate in spatele ochilor. Si in cazul in care strabismul se mentine, mergeti la specialist.