Ateroscleroza, boala sistemica mai grava decat cancerul. Cum poate fi prevenita

Ultimul update: Marti 22 Iulie 2014 07:00
Data publicarii: Joi 19 Iunie 2014 10:32
Categorie: CSID
CSID

Mai periculoasa decat cancerul. Asa descriu medicii ateroscleroza, o boala grava sistemica. Insa, spre deosebire de cancer, aceasta afectiune poate fi prevenita.

Arterele sunt vasele mari care duc sange oxigenat de la inima spre tesuturi. Dupa ce hraneste toate celulele, sangele se intoarce spre inima, prin vene. Afectiunile arterelor pun viata in pericol, in timp ce bolile venelor rareori sunt amenintatoare.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Datorita faptului ca, la nivelul sistemul venos, presiunea sangvina e mult mai mica, vorbim de 10-12 in periferie, presiune fiind foarte mica, posibilitatea de a dezvolta anevrisme e foarte mica".

Anevrismul inseamna o zona dilatata in peretele vasului de sange. Se rupe usor, iar odata rupt, produce hemoragie - un pericol vital. Anevrismul apare din cauza aterosclerozei.
Vorbim despre depuneri de grasime care afecteaza arterele. Daca simptomele se constata la nivelul picioarelor spre exemplu, nu e cazul sa le ignorati.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Posibilitatea de coafectare a teritoriul coronarian si cerebral e mai mare, cu cat aceste teritorii sunt mai afectate, prognosticul vital e mai prost".

Vorbim, asadar, de o boala sistemica mai agresiva decat unele forme de cancer. Din pacate, medicii constata frecvent ca pacientii nu sunt constienti de aceasta.

Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Dar ateroscleroza este prototipul perfect de boala care poate fi prevenita. In primul rand, toate afectiunile care o determina trebuie tinute in control".

Prof. dr. Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie: "Vorbim despre colesterol si trigliceride crecute in sange, hipertensiune arteriala, diabet zaharat. Toate aceste boli trebuie perfect controlate si constientizate".

Preventia aterosclerozei inseamna, de asemenea, sa nu fumati si sa va miscati in ritm alert cel putin 30 de minute zilnic. Efortul previne boala care produce cele mai multe decese la nivel mondial.

In sprijinul acestei informatii vine o constatare facuta pe toate mamiferele. Cele salbatice nu sufera de ateroscleroza, cele domestice, care nu fac miscare, da.

CSID Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Ce se intampla daca stai jos mai mult de doua ore pe zi. Descoperirea care te va face sa te ridici imediat de pe scaun
Ce se intampla daca stai jos mai mult de doua ore pe zi. Descoperirea care te va face sa te ridici imediat de pe scaun
Ecografia de san, singura cale de a depista la timp cancerul mamar. Nu doare, nu este iradianta si dureaza foarte putin
Ecografia de san, singura cale de a depista la timp cancerul mamar. Nu doare, nu este iradianta si dureaza foarte putin
obez - Shutterstock
"Fă ceva, că mai ai 6 luni de viaţă!" Riscurile la care se expun cei care nu mai au control asupra greutăţii
Cum apare boala parodontală sau caria dentară. Medicii vorbesc despre tratamentele potrivite
Eşecul nu este o catastrofă, ci... normalitate. Cum ne ajutăm copilul să aibă încredere în el
Busu, mărturii sincere: "Încă mă dor coastele şi nu pot să respir tocmai bine"
"De mâine nu mai mănânc pâine!". Specialiştii demontează mitul conform căruia pâinea îngraşă
Cum ne ajutăm copilul să îşi trăiască emoţiile? Recomandările psihologului
Rinichi
Cele două boli extrem de frecvente în rândul românilor. Sunt cauzate de poluare