Primul raport al anchetei asupra violentelor din Koln. Numarul plangerilor este mai mare decat se stia: a urcat la 500

Ultima actualizare: 14-01-2016 07:03

Politia din Koln a dezvaluit ca incidentele din noaptea de Anul Nou au avut o amploare mai mare decat se stia. Peste 500 de plangeri, si nu 170, au fost inregistrate la politie. 40 la suta dintre acestea sunt pentru agresiuni de natura sexuala.

Aceeasi sursa a anuntat ca foarte putini dintre suspectii identificati sunt sirieni ori irakieni, adica nationalitatile indreptatite la statutul de refugiati. Majoritatea agresorilor erau imigranti ilegali din nordul Africii.

Autoritatile germane urmeaza sa faca public luni primul raport aprofundat al anchetei asupra violentelor din Koln, aflate la originea a peste 500 de plangeri ale victimelor si care fragilizeaza pozitia cancelarului Angela Merkel in problema refugiatilor, potrivit AFP.

Paralel, in cursul serii, o manifestatie impotriva refugiatilor si impotriva cancelarului german va fi organizata la Leipzig (est) de ramura locala a miscarii islamofobe Pegida, dupa o adunare similara la Koln in cursul weekendului, marcata de ciocniri cu politia.

Ministrul de interne al landului Rhenania de Nord-Westphalia, Ralf Jäger, va fi audiat in fata parlamentului regional la 10:00 (09:00 GMT). El a promis o prezentare completa a anchetei privind agresiunile in serie din noaptea de Anul Nou, vizand in special femei.

Raportul va fi primul de acest gen pentru ca politia locala din Koln s-a remarcat in ultima saptamana doar prin comunicari confuze si foarte parcimonioase asupra evenimentelor, comenteaza AFP. De altfel, seful ei a fost concediat la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul Ralf Jäger.

Numarul plangerilor impotriva violentelor in cursul noptii de Anul Nou la Koln creste de la o zi la alta. Potrivit ultimelor date, ele ajunsesera duminica la 516, dintre care 40% pentru agresiuni sexuale.

In cursul aceleiasi nopti, orasul Hamburg a fost si el scena unor acte de violenta, unde s-au inregistrat 133 de plangeri, in special pentru agresiuni sexuale.

Pentru moment, 19 persoane sunt considerate suspecte la Koln. Politia s-a referit in special la refugiati si imigranti ilegali, originari din Africa de Nord, fara a anunta retineri pentru faptele cele mai grave, precum violurile.

Numeroase semne de intrebare raman deocamdata fara raspuns: cum au putut lua o astfel de amploare agresiunile fara ca politia sa intervina in timp ce ea era in apropiere? Pentru ce a asteptat ea mai multe zile inainte de a dezvalui amploarea faptelor? Violentele erau planificate sau au fost rezultatul scaparii de sub control, sub influenta alcoolului, in noaptea de Anul Nou?

Asupra acestui din urma punct, ministrul justitiei, Heiko Maas, a declarat deja raspicat: "Pentru ca o astfel de hoarda sa se adune pentru a incalca legea, actiunea trebuie sa fi fost planificata intr-o forma sau alta".

Chiar daca nimic nu s-a stabilit precis inca cu privire la culpabilitatea refugiatilor, evenimentele din Koln au indus putin cate putin indoiala in opinia publica asupra capacitatii tarii de a integra milionul de solicitanti de azil, veniti doar in ultimul an din Siria, Irak, Afganistan si Africa de Nord.

Circa 57% dintre germani se tem acum de o crestere a criminalitatii o data cu sosirea atator migranti, fata de 40% care au o opinie contrara, potrivit unui sondaj al canalului RTL.

Cancelarul care mizeaza pe Koln cu mai putin de doi ani inainte de viitoarele alegeri generale a trebuit sa-si flexibilizeze politica de deschidere in cursul weekendului, anuntand facilitarea procedurii de expulzare a solicitantilor de azil care incalca legea.

Ministrul sau de interne vrea sa intareasca supravegherea video si sa desfasoare mai multi politisti in locurile publice. Incepand de luni, grupurile parlamentare ale partidelor coalitiei aflate la putere urmeaza sa inceapa sa pregateasca amendamente legislative in acest sens.

In cursul serii, la Leipzig, ramura locala a Pegida va incerca la randul sau sa obtina capital din temerile populatiei. Legida (Leipzig impotriva islamizarii Occidentului) va organiza o manifestatie la 18:30 (17:30 GMT) pentru prima sa aniversare, la care sunt asteptate mai multe mii de persoane.

O contramanifestatie este de asemenea programata sub forma de "lant luminos" in oras, participantii fiind invitati sa vina cu lumanari.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO