Erdogan ar fi amenintat ca va inunda UE cu migranti. Dialogul tensionat cu Juncker si Tusk a fost facut public

Ultima actualizare: 12-02-2016 07:11
erdogan

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenintat anul trecut, in noiembrie, ca va inunda Europa cu migranti daca Uniunea Europeana nu ajuta mai mult Ankara sa faca fata crizei migratorii, relateza site-ul grec euro2day.gr, citat de Reuters.

Acest site de informatii financiare publica ceea ce prezinta drept minutele unei reuniuni foarte tensionate intre Erdogan, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cel al Consiliului European, Donald Tusk, desfasurata probabil in 16 noiembrie 2015, la Antalya, dupa un summit al G-20.

“Putem sa ne deschidem portile spre Grecia si Bulgaria in orice moment si sa punem refugiatii in autobuze. Ce veti face atunci cu acesti refugiati daca nu exista un acord ? Ii veti ucide?”, lanseaza responsabililor europeni presedintele turc, care cere sase miliarde de euro pentru doi ani.

Cand Juncker ii raspunde ca UE nu poate propune decat trei miliarde, Erdogan afirma ca in orice caz Turcia nu are nevoie de acesti bani, relateaza Agerpres, citand Reuters.

In cursul acestui dialog animat, presedintele turc isi intrerupe adesea interlocutorii, acuzand UE ca incearca sa-i insele tara si pe Juncker, in special, de lipsa de respect.

“Luxemburgul este abia cat un orasel din Turcia”, ii spune el fostului premier luxemburghez.

UE si Ankara au incheiat in final in 29 noiembrie un acord, dar sambata trecuta comisarul european Johannes Hahn a estimat ca Turcia trebuie sa demonstreze rapid ca este intr-adevar capabila sa reduca puternic numarul migrantilor care sosesc in Grecia, altfel presiunile in favoarea restabilirii frontierelor europene nu vor inceta sa creasca.

Intr-un comunicat, eurodeputatul grec Miltos Kyrkos, din partidul centrist To Potami (Raul), a cerut Comisiei Europene sa confirme sau sa infirme aceste cuvinte raportate.

“Daca acest dialog intre conducatorii UE si presedintele turc este adevarat, se pare ca unele aspecte ale acordului intre Ankara si UE au fost trecute sub tacere intentionat”, scrie el. “Vrem un raspuns imediat pentru a sti daca aceste dezvaluiri sunt adevarate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO