Bashar al-Assad se plange in presa rusa ca Europa e de vina pentru criza imigrantilor. "Oricine paraseste Siria e o pierdere"

Ultima actualizare: 19-09-2015 06:51
Bashar al-Assad

Presedintele sirian Bashar al-Assad considera tarile europene vinovate de actuala situatie creata de afluxul de imigranti ilegali, acuzandu-le in acelasi timp de sustinerea extremistilor din Siria.

'Europa poarta aceasta responsabilitate intrucat a sprijinit si continua sa sprijine si sa acopere terorismul. Ea (Europa) ii numeste pe teroristi 'moderati' si ii imparte in grupuri, dar toti sunt extremisti", a declarat Assad intr-un interviu pentru mass-media rusa, potrivit Interfax.

Liderul regimului de la Damasc a adaugat ca "Europa incearca sa prezinte astazi situatia ca si cand vina ei ar fi aceea ca nu a reusit sa aloce fondurile necesare sau sa asigure o migratie organizata, cauze care au facut ca multi refugiati sa se inece incercand sa traverseze Marea Mediterana".

Presedintele Bashar al-Assad a acuzat in continuare Europa de aplicarea "unor standarde duble rusinoase" in legatura cu victimele din Siria. "Noi ne plangem toate victimele nevinovate, dar viata unui om care moare inecat in mare este mai pretioasa decat a unuia care moare in Siria? Cu ce este ea mai pretioasa decat cea a unui om nevinovat, decapitat de teroristi? Cum este posibil sa nu se observe mii de copii, batrani, femei si barbati care sunt victime ale teroristilor in Siria? Aceste standarde duble rusinoase ale europenilor sunt inacceptabile'', a afirmat Assad.

In acelasi interviu, presedintele sirian a mai declarat ca ''orice om care paraseste Siria este o pierdere pentru tara, indiferent de pozitia si capacitatile sale", tinand sa precizeze ca, ''desigur, nu poate fi vorba in aceasta privinta de teroristi'.

Referindu-se la actiunile coalitiei conduse de SUA in lupta impotriva Statului Islamic, Bashar al-Assad a afirmat ca acestea nu au schimbat cu nimic situatia in Siria, gruparea jihadista continuandu-si expansiunea. ''Aceasta coalitie nu influenteaza in niciun fel situatia pe teren'', a declarat Assad.

Cu toate acestea, el a subliniat ca Siria este gata sa coopereze in lupta impotriva terorismului cu tarile occidentale, dar si cu Turcia, Arabia Saudita si Qatar, daca aceste state isi schimba politica si modul de abordare a problemei si daca va fi vorba de ''o reala coalitie antiterorista si nu una iluzorie''.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO