Un artist britanic AUDE culorile cu ajutorul unui dispozitiv pe care il are implantat in cap

Ultima actualizare: 22-03-2014 07:39
Neil Harbisson

Neil Harbisson, un artist din Marea Britanie care nu poate sa vada culorile, reuseste totusi sa le auda cu ajutorul unui dispozitiv care i-a fost implantat in craniu si care-l ajuta sa le experimenteze.

Dispozitivul percepe frecventele culorilor si apoi le transforma in vibratii sonore, care sunt transmise barbatului, acesta reusind practic sa simta culorile, potrivit Oddity Central.

Neil foloseste dispozitivul de zece ani si, initial, il purta pe cap, insa s-a decis sa si-l implanteze in craniu pentru a putea sa simta o gama mai mare de culori.

"Pentru mine cerul este mereu gri, florile sunt gri, iar la televizor totul e alb negru. Insa, de la varsta de 21 de ani, in loc sa vad culorile, le pot auzi", spunea barbatul despre boala sa.

Datorita faptului ca fiecare culoare are o cu totul alta vibratie, Neil reuseste sa le distinga. Mai mult, acestea poate percepe si culori pe care ochii nu o fac, cum ar fi ultravioletul si infrarosul.

Britanicul nu are nici macar nevoie sa vada o poza pentru a si-o imagine: vibratiile conforme culorilor dintr-o respectiva imagine ii pot fi trimise prin Wi-FI sau Bluetooth, iar Neil poate sa vada imaginea fara sa o aiba in fata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO