"Sunt super-sobolani". Deratizatorii din Liverpool sunt in razboi cu sobolanii uriasi, hraniti cu fast-food
Specialistii in deratizare din Liverpool sustin ca sobolanii din oras ating dimensiunile unei pisici si au cerut acordul Comisiei pentru Sanatate si Siguranta pentru a folosit mai multa otrava letala.
Firmele care se ocupa de deratizare in orasul britanic sustin ca, in ultimul an, numarul interventiilor a crescut cu 15 procente. Animalele parazite au devenit imune la otrava folosita in mod obisnuit, asa ca deratizatorii au cerut permisiunea de a folosi toxine mai puternice, scrie The Telegraph.
Sean Whelan, seful unei echipe de deratizare din Liverpool, a declarat: "Avem o problema peste tot in jurul cartierului Merseyside. Vedem sobolani din ce in ce mai mari. Sunt super-sobolani, in opinia mea. In curand, vom fi nevoiti sa folosim otravuri de generatia a treia, pentru care inca nu avem legislatie."
Neil Trimnell, patronul unei alte companii de deratizare, a spus ca sobolanii au devenit din ce in ce mai mari, mai ales in ultimele 18 luni. "Mananca mai mult iar hrana lor este variata, in special resturi de fast food", a declarat Neil.
Mutant super rats 'the size of small cats' immune to poison & making their home in Liverpool http://t.co/BSlxkPdlVK pic.twitter.com/HwMaCoesi8
— Daily Mirror (@DailyMirror) April 13, 2014
In anii '60 si '70, otrava impotriva sobolanilor era bazata pe un medicament cu efect anticoagulant, numit warfarina. In prezent, se foloseste bromadiolon, o substanta aprobata de abia in 2012, dar deratizatorii spun ca nici aceasta nu mai este eficienta.
Un studiu realizat in 2009 de Universitatea Huddersfield sugera ca mutatiile genetice au dus la aparitia unei rase de super-sobolani, rezistenti la otrava obisnuita.