Refuzul de a se casatori cu barbatul ales de parintii ei a transformat-o in milionara

Dată publicare: 30-01-2013 17:09
Dată actualizare: 02-02-2013 07:12


Chanda Zaveri

O fata din India care a incercat marea cu degetul atunci cand a refuzat casatoria aranjata de parintii ei s-a intors acasa milionara.

In 1984, Chanda Zaveri, in varsta de 17 ani pe atunci, a intalnit un cuplu cand se plimba pe Park Street, in Calcutta. A fost un moment definitoriu pentru adolescenta. Cei doi i-au spus ca, daca are curajul sa paraseasca India pentru Boston, SUA, o vor ajuta sa isi schimbe destinul.

"Nu aveam bani, insa aveam o pereche de cercei cu diamante. I-am vandut, am cumparat bilete de avion prin British Airways si am aterizat in Boston", a povestit Zaveri.

Ajunsa in tara tuturor posibilitatilor, tanara a inceput sa lucreze ca femeie se serviciu pentru batrani, scrie huffingtonpost.com.

Lucrurile au inceput sa se schimbe pentru indianca atunci cand unul dintre angajatori i-a oferit un cadou incredibil: 30.000 de dolari, ca sa studieze la Universitatea Harvard.

Urmatorul pas a fost sa paraseasca Bostonul pentru California, unde s-a inscris la master, la California Institute of Technology (Caltech), unde si-a continuat cercetarile in domeniul biochimiei, sub supravegherea profesorului Linus Pauling, castigator al premiului Nobel in chimie.

Tanara visa sa lucreze alaturi de Pauling, in laboratorul acestuia, insa profesorul nu avea posturi disponibile.

"O sa spal instrumentele. As fi fericita numai sa fiu langa dumneavostra", i-a spus atunci laureatului Nobel.

Pauling a fost impresionat de spiritul de observatie al elevei sale si a lasat-o sa lucreze in crearea de peptide (n.r. compus natural sau sintetic din desfacerea hidrolitica a proteinelor). Prima peptida pe care aceasta a obtinut-o, care ajuta la eliberarea colagenului in piele, a devenit instrant un best-seller.

Astazi, compania Actiogen, cu sediul in Los Angeles, pe care Zaveri a fondat-o, a transformat-o pe indianca in milionara in dolari. Ultimul produs pe care l-a lansat pe piata va atinge vanzari de 100 de milioane de dolari, anticipeaza Actiogen.

Chanda, acum in varsta de 49 de ani, se intoarce in India natala in fiecare an.

"Ma bucur sa vad tinere care vor sa urmeze studii superioare, insa prioritatea de a gasi un sot bun inca ramane. Sper intr-o Indie in care oamenii, indiferent de statut social sau gen, sa se trateze ca egali", a marturisit zaveri pentru The Telegraph.

"Daca iti doresti ceva cu adevarat, vei reusi. In ciuda tuturor obstacolelor", a mai Chanda Zaveri.

Sursa: huffingtonpost.com


VIDEO PROTVPLUS.RO