Explicatia oamenilor de stiinta despre statueta care se misca singura. "Nu e niciun blestem"

Dată publicare: 21-11-2013 11:52
Dată actualizare: 24-11-2013 01:49


statueta

In urma cu cateva luni specialistii de la muzeul din Manchester, Marea Britanie, nu reuseau sa inteleaga cum o staueta expusa isi schimba pozitia fara sa fie atinsa.

O statueta antica egipteana a provocat consternare in muzeul Manchester unde se afla depozitata, dupa ce un angajat a observat ca pozitia acesteia este diferita la intervale regulate de timp.

Numai cateva persoane aveau acces la cutia din sticla in care se afla aceasta statueta veche de peste 4000 de ani, care il reprezinta pe zeul Osiris, considerat de egipteni zeul mortii.

Unul dintre specialistii muzeului, Campbell Price, in varsta de 29 de ani, a observat la un moment dat ca statuia avea o pozitie diferita fata de ziua anterioara.

Intrigat, el a spus: "Cei mai multi egiptologi nu sunt superstitiosi. Ma intreb cine a schimbat pozitia acestui obiect fara sa ma anunte. Insa a doua ora a cand am verificat-o, in ziua urmatoare, avea din nou alta pozitie. In schimb, toate celelalte figurine din caseta de sticla nu fusesera miscate. Foarte bizar."

"Vechii egipteni credeau ca statuetele de acest gen se pot comporta ca niste locuinte pentru spiritele zeitatilor pe care le reprezinta, in cazul in care corpul fizic este deteriorat sau distrus. Oricum, chiar si vechii egipteni cred ca ar fi ramas total uimiti sa vada ca o statuie se misca singura, de capul ei," a mai spus reprezentantul muzeului Manchester.

Potrivit unei veche legende, exista un blestem al faraonilor care cade asupra celor care fura o relicva dintr-un mormant aflat intr-o piramida.

Oamenii de stiinta au venit cu explicatia logica in ceea ce priveste fenomenul. Acestia sustin ca statueta isi schimba pozitia din cauza vibratiilor cauzate de masinile care trec pe langa muzeu.

Expertul Steve Gosling a pus trei aparate pentru masurarea vibratiilor sub piedestalul pe care se afla statueta. La primele ore ale diminetii au fost detectate vibratii usoare, dar care au crescut in intensitate pe masura ce numarul masinilor care treceau pe langa muzeu a crescut.

Sursa: mirror.co.uk

Tags: curiozitati,


VIDEO PROTVPLUS.RO