Cum arata prima fotografia trucata din istorie. Explicatia pentru imaginea surprinsa in 1855

Dată publicare: 01-10-2012 17:08
Dată actualizare: 26-10-2012 19:18


fotografia trucata

Errol Morris este un regizor american de filme documentare si ar putea fi omul care descopera fotografie din istorie care a fost trucata. Este vorba despre o imagine din 1855, facuta pe timp de razboi.

Fotografia “The Valley of the Shadow of Death" a fost facuta in 1855 de Roger Fenton.

Imaginea a fost surprinsa in timpul Razboiului din Crimeea (1853-1856), iar drumul pe care il surprinde este plin de proiectilele ramase de la tunuri.

Razboiul din Crimeea a fost considerat ca fiind primul “razboi modern”, deoarece in timpul lui s-a folosit pentru prima data telegraful.

“Au existat doua fotografii, ambele facute din acelasi unghi acum 150 de ani. Una din ele cuprinde numeroase proiectile de tun, iar cealalta arata acelasi drum, dar niciun proiectil. Care din ele a fost facuta prima? Si de au fost proiectilele indepartate?”, se intreaba expertii laboratorului care s-au ocupat de cele doua imagini.

Morris a scris pentru New York Times despre aceste fotografii si de ce crede el ca Fenton a trucat una dintre poze.

Regizorul a mers in Crimeea, unde a discutat cu un expert in fotografie, dar si cu cinci istorici. O parte dintre acestia din urma i-au spus ca doar o fotografie este reala, spunand ca la finalul razboiului soldatii rusii au adunat proiectilele.

Morris si expertul in fotografie au observat ca pietrisul de pe partea stanga a drumului apare pe partea opusa, in a doua fotografie.

“Poza cu proiectilele a fost trucata. Cea care nu are proiectile este cea reala”, a spus regizorul, care nu a inteles de ce fotograful a trucat una dintre imagini.

Este clar de ce a recurs la trucaj. A adus proiectilele in imagine pentru a-i da cat mai multa drama pozei”, a fost de parere expertul in fotografie.

Sursa: Yahoo News

Tags: curiozitati,


VIDEO PROTVPLUS.RO