Copiii chinezi dependenti de internet, dusi cu forta in tabere speciale: "Primul lucru la care m-am gandit a fost cum sa fug"

Dată publicare: 20-08-2014 08:06
Dată actualizare: 23-08-2014 07:04


Chinezii nu glumesc cand vine vorba sa-si scape copiii de dependenta de internet. Ii trimit in tabere speciale, unde adolescentii trec printr-un program intens de exercitii fizice si unde trebuie sa respecte o disciplina demna de o unitate militara.

Programul de reabilitare dureaza cateva luni, timp in care "pacientul" este complet rupt de lume. In unele cazuri insa, zelul antrenorilor lasa loc exceselor. In tabara "New Wang-kang", de la marginea orasului Jinan, zorile aduc primul antrenament al zilei.

"Poate parea ca aici este vorba doar despre jocuri si distractie, insa acesta este locul unde parintii isi trimit copiii timp de patru sau chiar sase luni pentru a-i vindeca de dependenta de internet", a spus corespondentul CNN, David McKenzie.

Unul dintre "pacienti" povesteste ca a fost pacalit de parinti sa mearga in tabara. "Cand am ajuns aici, primul lucru la care m-am gandit a fost cum sa scap. Insa locul este foarte bine pazit, nu ai cum sa fugi de aici", a spus un pacient, Jiang Zhe.

Antrenamentele sunt coordonate de fosti instructori in armata, exercitiile fizice sunt dure, iar disciplina este draconica. Nimeni nu are voie sa scoata un cuvant in timpul mesei. Telefoanele mobile sunt interzise si nu se poate lua legatura cu cei de afara, pana la sfarsitul programului. "Sufeream de o dependenta grava. La un moment dat, era ca si cum ma indragosteam mereu", a spus Jiang.

La fel ca numerosi altii, adolescentul a picat in patima jocurilor pe internet, care mananca ore, daca nu chiar zile la rand din viata tinerilor din China. Situatia ar fi atat de grava, incat autoritatile au inclus dependenta de internet in categoria tulburarilor psihice. Motiv suficient pentru ca parintii sa plateasca pana la o mie de dolari, o suma deloc modesta pentru o familie din China, pentru a-si trimite copiii intr-un centru de "dezintoxicare".

Cererea mare a facut ca peste noapte sa rasara sute de astfel de tabere. Inevitabil au aparut si abuzuri. O adolescenta a murit, dupa ce a fost batuta cu salbaticie, drept pedeapsa pentru ca a mers la toaleta fara sa ceara voie.


VIDEO PROTVPLUS.RO