Masinile pot avea acum centuri de siguranta si pentru caini. Cat costa si de unde se pot cumpara si in Romania

Ultima actualizare: 26-09-2015 07:04

Cei mai buni prieteni ai oamenilor au si ei centura de siguranta cand urca in masina. Dispozitivul ajuns si in Romania nu este inca obligatoriu, dar le salveaza viata cainilor si pasagerilor pe care acestia i-ar putea lovi in cazul unui accident.

Jessy este o catelusa fericita din rasa brac german, in varsta de 6 ani. Stapanul ei, Cristi, i-a cumparat un ham special cu tot cu centura de siguranta pentru caini.

"Sta foarte linistit, nu se mai misca pe bancheta stanga dreapta, nu vrea sa vina in fata peste mine".

Centura de siguranta vine la pachet cu tot cu hamul special. Am gasit trei variante de marime, la dealerii auto. Toate sunt ajustabile - in functie de talia cainelui. Si pretul e tot pe marimi, de la 250 la 450 de lei.

Cristi Preoteasa: "Are doua variante, se poate folosi ca un ham normal, merg cu lesa prinsa de el, dupa care cand intru in masina il prind cu centura de siguranta, lucru care il face foarte sigur. In primul rand il face sigur pentru caine si in al doilea rand il face sigur pentru mine."

In cazul unui accident la o viteza de doar 40 de km/h, un caine de doar 5 kilograme exercita o forta de peste 130 de kilograme. E ca si cum ati elibera o racheta de 130 de kilograme in masina dumneavoastra. Din pacate, din astfel de accidente animalele nu scapa cu viata. "

Testele facute in laboratoarele din Statele Unite cu animale de plus au aratat cat de grave pot fi, pentru caini, situatiile in care exista un impact la 20, 40, chiar 60 de kilometri pe ora. Si pentru a reduce si riscul de cadere a cainelui intre bancheta din spate si scaunele din fata, exista solutii.

Anca Ivan, medic veterinar: "O husa pentru masina, ca un hamac. Este si reglabila, usor de spalat, e impermeabila. Un ham cu centura speciala sau prin ochiul acesta putem trece centura masinii. Aceasta se prinde la zgarda iar aceasta in locul centurii."

Preturile variaza intre 100 si 300 de lei. Custile pentru transport sunt si ele o solutie mai ales in cazul zborului cu avionul. Atentie insa, daca puneti o asemenea cutie pe bancheta din spate - in caz de coliziune a masinii, cainele se poate rani grav.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO