Piața auto din România, grav afectată de pandemie. Doar maşinile la mâna a doua merg bine

Ultima actualizare: 09-09-2020 20:05

Piața auto merge din rău în mai rău.

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut anul acesta cu aproape 38%, iar semnele de revenire sunt timide. Lider în România a rămas producătorul Dacia, dar și acolo sunt scăderi semnificative de vânzări. În toată Europa se estimează că finalul anului va aduce cu până la 30% mai puține înmatriculări, față de anul trecut și nu sunt excluse concedierile din fabrici.

Mai puțin de 74.000 de mașini noi au fost înmatriculate în primele opt luni, față de peste 118.000, în aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea este de 37,5%. Doar în august au fost cu 52% mai puține înmatriculări față de 2019.

Adrian Mitrea, jurnalist auto: „O scădere parțial așteptată, dar ceea ce e mai puțin așteptat este faptul că piața își revine cam greu, adică avem la nivel de lună august -13% față de luna anterioară, față de iulie, asta înseamnă că piața încă e pe scădere. Lumea în momentul ăsta se uită cu o mai mare aplecare către buget și ce pot face cu acei bani.”

Aproape o treime dintre mașinile înmatriculate anul acesta sunt de la Dacia, pe primele trei locuri fiind modelele Logan, Sandero, Duster.

Deși lider detașat, producătorul român înregistrează o scădere de 36,5%. Și cei de la Ford au un minus de peste 55%. Producția a revenit însă la normal.

Adrian Sandu, ACAROM: „Atât la Dacia, cât și la Ford, ne situăm la un volum al producției, aș spune eu, în lunile iulie și august, comparativ cu cele din 2019. Dar pe primele 8 luni există totuși o pierdere de producție de circa 70.000 de unități, pentru cele două companii.”

Românii au preferat și în această perioadă mașinile cumpărate la mâna a doua. În primele 8 luni au fost înmatriculate 293.000, iar scăderea este de numai 17,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Piața mașinilor second-hand merge bine și în pandemie. Un studiu recent arată că 68% dintre români consideră că mașina este cel mai sigur mijloc de transport în momentul de față, în timp ce numai 7% au spus că se simt în siguranță cu transportul public. Cei cu buget redus optează cel mai probabil pentru o mașină la mâna a doua, însă și producătorii de mașini își pun speranțele în această teamă a oamenilor de a circula în mijloace de transport aglomerate și speră că vânzările de autotusime noi își vor reveni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO