Un sistem pentru evacuare in masa, unic in lume a ajuns in Romania la Targu Mures

31-03-2014 10:18


Kitul, este special creat pentru a transporta cu usurinta, minim 18 persoane cu un autobuz transformat in ambulanta. Astfel in cazul unei calamitati, ca sa evacueze oamenii, salvatorii nu mai trebuie sa foloseasca 18 masini de salvare, ci una singura.

Sistemul a fost donat Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Targu Mures de o companie din Statele Unite ale Americii. Sistemul donat de americani, este unul foarte simplu. In orice autobuz sau camion, dupa ce au fost inalturate scaunele, se pot monta 18 targi pentru transportul victimelor. Astfel in loc de 18 ambulante care sa transporte cate o singura victima, cu un astfel de chit, evacuarile in masa pot deveni mult mai rapide.

Ideea americanilor a venit dupa ce evacuarile de pe timpul uraganului Katrina s-au dovedit a fi foarte greoaie. Romania a devenit prima tara din Europa care primeste acest chit, dupa ce americanii s-au interesat de activitatea SMURD-ului din tara noastra.

Un astfel de chit costa 25 de mii de dolari si deocamdata primul a fost donat centrului de pregatire de la Targu Mures. Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, sprea ca pe viitor sa poata cumpara mai multe astfel de sisteme pentru evacuare in masa.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO