Saracie lucie. O familie cu trei copii isi duc zilele intr-o camera fara geamuri

18-12-2013 10:43

Cuvantul "copilarie" are un inteles amar pentru trei frati din judetul Salaj, niciunul mai mare de 9 ani. Traiesc intr-o saracie crunta, iar ceea ce ei numesc casa, este o incapere fara geamuri.

Pe Florina, Rares si Cosmin ii gasim in localitatea Mesteacan din judetul Salaj, intr-o camaruta saracacioasa, in care incap doar doua paturi, o masuta improvizata si o soba. Putinele lucrusoare pe care le au le tin intr-o lada sub pat, iar de mancat, mananca putin si rar. Prin geamurile crapate, vantul sufla uneori cu furie, iar cei trei fratiori trebuie sa doarma lipiti unul de altul, ca sa se incalzeasca. Mama nu munceste, iar tatal aduce putini bani acasa, de la stana unde lucreaza ca ajutor de cioban. In ciuda acestor lipsuri, insa, copiii nu si-au pierdut zambetul si speranta intr-un miracol.

Cei trei fratiori, de 5, 7 si 9 ani, se roaga zilnic ca viata lor sa se schimbe. Nu au de nici unele, asa ca orice lucru ar primi, le-ar prinde bine. Asa saraca cum e, din casa familiei Cionca nu lipsesc credinta si speranta. Iar copiii merg in fiecare zi la gradinita si la scoala, tocmai pentru ca sunt constienti ca fara carte nu vor reusi niciodata sa aiba mai mult. In special, Rares, mijlociul, se duce cu mare drag la lectii.

"Este interesat, ridica manuta vrea sa raspunda. Acum, de cand a venit frigul, am observat ca in fiecare dimineata ca hainutele lui sunt cu mult mai neprielnice sezonului de iarna", explica Alina Baritchi, invatatoarea lui Rares.

Parintii ar vrea sa le ofere si luna de pe cer celor mici, insa de multe ori nu au o bucata de carne sa le puna pe masa. Unul langa celalalt, copiii si mama lor viseaza sa se mute intr-o casa adevarata.

Oamenii din sat mai trec din cand in cand pe la ei si le aduc mancare, haine sau jucarii. Imbelsugat sau nu, cei trei fratiori asteapta cu nerabdare Craciunul, ca sa mearga la colindat si sa se bucure, macar alaturi de alti copii, de magia sarbatorilor.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO