Regele Cioaba a regizat propriul film si concureaza la un festival de film documentar

Ultima actualizare: 21-10-2012 00:55

Daca in trecut Florin Cioaba, autointitulatul rege al romilor a oferit consultanta unor regizori celebri ca Spielberg si Kusturica pentru realizarea unor filme despre suferintele romilor in timpul Holocaustului, anul acesta el a regizat propriul film.

"Adevarul despre Holocaust" a fost filmat si editat in aproximativ un an si prezita suferintele celor cateva sute de mii de romi care au pierit intre anii 1942-1945 in timpul deportarilor fortate in Transnistria. Aproape 100 de supravietuitori ale acelei perioade negre din istorie au participat la film, iar marturiile lor sunt cutremuratoare.

Printre supravietuitori il gasim si pe domul Toma, de 86 de ani. El a fost deportat in iarna anului 1942 din Dragasani, judetul Olt. La acea vreme abia implinise 17 ani. Si acum amintirile sunt vii si ingrozitoare. “Afara ne-a gasit iarna, frigurile, focul… nu aveam foc, mancare sa mancam. Te uitai unu la altul asa cum cadeau, mureau, nu puteai sa pui mana pe el ca nu aveai cu ce sa-l ajuti”, povesteste Toma Hristache, supravietuitor Holocaust.

Specatorii au vizionat filmul in liniste, iar la final au remarcat ca abia acum au intregit adevarul despre acea perioada din timpul maresalului Antonescu.

Filmul documentar participa la a 12-a editie a festivalului de film documentar "Astrafilm", care se desfasoara in aceste zile la Sibiu. Sambata, regizorul Cioba va afla daca fimul sau a reusit sa convinga juriul despre calitatea lui ca si gen documentar.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO