Sunt 14 candidati, insa numai unul va ajunge presedintele Romaniei. Posibilele scenarii pentru turul 2 al prezidentialelor

×
Codul embed a fost copiat

Sunt 14 candidati, insa numai unul va ajunge presedintele Romaniei. Aspirantii la functia suprema in stat au trecut pe la Biroul Electoral Central, pentru a se alinia la startul oficial al campaniei electorale.

Urmariti cele mai noi informatii si analize despre alegerile din acest an din Romania in sectiunea speciala ALEGERI PREZIDNETIALE 2014, precum si pe Twitter @StirileProTV, cu hashtag-ul #prezidentiale2014.

Termenul limita pentru depunerea candidaturilor expira marti la miezul noptii, asa ca pe buletinul de vot vom regasi fosti si actuali premieri, primari, deputati si senatori, dar si un om de televiziune. Doua doamne vor sa-i convinga pe romani sa treaca peste prejudecati si sa trimita la Cotroceni primul presedinte femeie din istoria tarii.

Unul dintre cei 14 candidati va fi presedintele Romaniei. In noaptea de 16 noiembrie vom sti cu certitudine cine va fi succesorul lui Traian Basescu in Palatul Cotroceni. Politicieni vechi si noi, iata-i:

1. Premierul Victor Ponta a implinit 42 de ani si candideaza pentru prima data la presedintie, din partea celui mai mare partid din Romania, PSD. Are sustinerea UNPR si a Partidului Conservator, formatiuni aflate la guvernare.

Citește și
Dan Diaconescu
Dan Diaconescu si-a depus candidatura la BEC: ”Sunt singurul cu terminatia «escu», iar statistica nu s-a inselat niciodata"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

2. Klaus Werner Iohannis are 55 de ani si este, din anul 2000, primar al Sibiului. Candideaza din partea aliantei PNL-PDL, dupa ce fostul lider liberal Crin Antonescu a renuntat la candidatura. Este de etnie germana.

3. La Cotroceni vrea sa ajunga si fostul premier Calin Popescu Tariceanu, candidat independent in varsta de 62 de ani. In prezent numarul doi in stat ca presedinte al Senatului, Tariceanu a parasit PNL-ul dupa ruperea USL si a infiintat Partidul Liberal Reformator.

4. Cel mai tanar candidat este Elena Udrea, 41 de ani. Fost ministru in Cabinetul Boc, Udrea a plecat din PDL dupa alegerea lui Vasile Blaga in fruntea partidului si a devenit presedinta Partidului Miscarea Populara, formatiune sustinuta de Traian Basescu.

5. Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei va candida ca independent. In varsta de 55 de ani, ea este la al doilea mandat de europarlamentar, aleasa pe listele PDL. Nemultumita ca democrat-liberalii au stabilit sa il sustina pe Iohannis la presedintie, a demisionat din partid si s-a inscris in cursa.

6. Liderul UDMR Kelemen Hunor isi doreste si el fotoliul de la Cotroceni. Vicepremier si ministru al Culturii in prezent, in Guvernul Ponta, liderul maghiar are 47 de ani.

7. Nationalistii Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar, cei care isi disputa in instanta sefia PRM, candideaza si ei la prezidentiale. In varsta de 65 de ani, Vadim Tudor este la a cincea tentativa de a ocupa prima functie in stat. Cel mai aproape a fost in 2000, cand a pierdut in turul al doilea in fatza lui Ion Iliescu.

8. In ceea ce-l priveste pe fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, acesta are 65 de ani si va candida ca independent.

9. Surpriza de ultim moment este Teodor Melescanu, in varsta de 73 de ani. Fost ministru de externe si, pana ieri, director al Serviciului de Informatii Externe, Melescanu si-a depus candidatura la BEC ca independent.

10 -14. Senatorul independent Ioan Ghise, Szilagyi Zsolt din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Dan Diaconescu, William Branza din partea Partidului Ecologist si Constantin Rotaru se vor regasi si ei pe buletinul de vot.

Ce candidati au cele mai multe sanse sa ajunga in turul 2 al alegerilor

Sunt 14 candidati, si este aproape imposibil ca unul dintre ei sa adune 50% dintre voturile exprimate si sa castige din primul tur. Toate sondajele interne ale partidelor arata ca Victor Ponta si Klaus Iohannis au cele mai multe sanse sa ajunga in turul doi. Aici devine interesanta discutia despre sustinere: Iohannis ar putea avea sustinerea candidatilor Udrea si Macovei, daca va ajunge in finala. De cealalata parte, Ponta ar fi sustinut de Calin Popescu Tariceanu - despre al carui partid exista informatii ca ar putea fi cooptat la guvernare, dupa alegeri - si de Ioan Ghise.

UDMR inca nu a anuntat clar ca il va sustine pe Victor Ponta intr-un eventual tur doi, desi formatiunea este la guvernare alaturi de PSD. Toate aceste previziuni interne ale partidelor nu iau in calcul surprize de proportii ce ar putea aparea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Fostul sef al SIE, Teodor Melescanu, a intrat oficial in cursa pentru Cotroceni:
Fostul sef al SIE, Teodor Melescanu, a intrat oficial in cursa pentru Cotroceni: "Fac acest pas cu multa incredere"

Fostul director al SIE Teodor Melescanu si-a depus, marti, la BEC, candidatura pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. El a declarat ca face acest pas cu multa incredere.

Dan Diaconescu si-a depus candidatura la BEC: ”Sunt singurul cu terminatia «escu», iar statistica nu s-a inselat niciodata
Dan Diaconescu si-a depus candidatura la BEC: ”Sunt singurul cu terminatia «escu», iar statistica nu s-a inselat niciodata"

Dan Diaconescu si-a depus candidatura pentru alegerile prezidentiale, luni, la Biroul Electoral Central (BEC).

Lista candidatilor din cursa pentru Cotroceni. Cine ofera surpriza in ultimele 24 de ore pana la inchiderea inscrierilor
Lista candidatilor din cursa pentru Cotroceni. Cine ofera surpriza in ultimele 24 de ore pana la inchiderea inscrierilor

Mai sunt 24 de ore pana la data limita la care aspirantii pentru fotoliul de presedinte se pot inscrie in cursa electorala.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.