Klaus Iohannis: "Fac apel la toti oamenii de dreapta sa vina alaturi de mine". Ce spune despre dezbaterile cu Victor Ponta

×
Codul embed a fost copiat

Candidatul ACL la presedintia Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca face un apel catre toti oamenii care se considera de dreapta, inclusiv la Crin Antonescu, sa vina alaturi de el in competitia impotriva lui Victor Ponta.

Klaus Iohannis a fost intrebat cum vede solicitarea unor lideri ai PNL ca in campania sa prezidentiala sa fie implicat fostul presedinte al partidului Crin Antonescu si Monica Macovei, pentru a-i creste sansele in turul doi.

"Da, apelul meu este la fel de valabil si pentru Crin Antonescu si pentru altii. Cine crede ca putem sa schimbam lucrurile impreuna, daca doreste, sa iasa in fata si sa o spuna (...) Eu fac un apel personal, prin dumneavoastra (a jurnalistilor, n.r.) catre fiecare alegator", a raspuns prezidentiabilul ACL.

El a mai spus ca este de parere ca Antonescu va raspunde apelului sau.

"Acelor oameni care se considera de dreapta le spun sa vina alaturi de mine. Eu sunt reprezentantul dreptei romanesti, impotriva stangii neautentice, nereformate, corupte. Dar ii chem alaturi de mine si pe toti cei care pe 16 noiembrie cred ca se poate face o schimbare, ii chem sa facem impreuna aceasta schimbare", a declarat Iohannis.

Citește și
Iohannis
Reactii din culisele ACL. Klaus Iohannis s-a aratat multumit de rezultat si a spus ca in turul doi "va fi si mai bine"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

El a sustinut ca deosebirea dintre el si Victor Ponta este cea dintre cele doua tipuri de Romanii.

"Se pune intrebarea: care este diferenta intre mine si Victor Ponta? Eu ma angajez pentru o natiune care este respectata, o tara in care legile functioneaza, o Romanie a bunastarii si a locurilor de munca. Romania lui Victor Ponta este o Romanie a coruptiei si a minciunii, a scandalului in tara, a haosului si a dezorganizarii, si, cum am vazut ieri, a dispretului fata de diaspora romaneasca (...) Este din cale afara de jenant, sunt incapabili domnii Ponta & Co sa organizeze tara, nici macar o zi de vot nu a putut sa organizeze", a declarat Iohannis.

Presedintele PNL a fost intrebat ce anume ar trebui sa se intample ca el sa castige alegerile prezidentiale.

"Trebuie sa se intample ceva foarte simplu, romanii trebuie sa-si dea seama ca aici nu este vorba doar de doua partide sau doua aliante, ci este vorba de doua feluri de a aborda viitorul Romaniei. Eu cu felul meu, al Romaniei lucrului bine facut, si Victor Ponta cu Romania scandalului si a minciunii", a mai declarat Iohannis.

El a fost intrebat daca va negocia cu fostii contracandidati din primul tur pentru sprijin politic.

"Nu voi negocia cu niciun politician, insa ca sa fie foarte clar, eu imi doresc votul romanilor. Imi doresc votul tuturor romanilor care cred ca eu pot sa fac diferenta in politica romaneasca. Ii invit, ii rog sa vina alaturi de mine, dar eu imi doresc votul lor direct, sau sa intru in relatie directa cu alegatorul, nu prin intermediul unor politicieni, in consecinta nu voi negocia cu candidatii care au iesit din cursa", a raspuns Iohannis.

El a precizat ca nu exclude ca fostii contracandidati sa-l "caute" sa-i ofere sprijinul.

"Am un mesaj si pentru alegatorii lui Victor Ponta: nu o sa negociez cu Victor Ponta, dar ii invit si pe alegatorii lui Victor Ponta care vor schimbarea sa vina alaturi de mine", a mai spus liderul PNL.

El a mentionat ca nu are nimic sa-si reproseze privind campania pentru primul tur al prezidentialelor.

"Eu sunt multumit de acest rezultat (din primul tur, n.r.) Este rezultatul pe care l-am preconizat, pe care l-am asteptat, si o sa continuam si o sa avem rezultatul final cel preconizat, voi castiga (...) Este o diferenta de 10 procente si vom merge in asa fel incat aceasta diferenta se va topi", a mai afirmat liderul PNL.

De asemenea, Iohannis a fost intrebat care este scorul pe care il doreste la turul doi al prezidentialelor. "Jumatate plus un vot. Suficient", a replicat el.

Prezidentiabilul ACL s-a aratat multumit de cum s-au mobilizat liberalii in campanie, dar si-a exprimat dezamagirea fata de rezultatul din Giurgiu.

"Eu nu cred ca cineva din ACL s-a dat de partea PSD, dar, recunosc ca nu in toate zonele rezultatul este optimal, si o sa fie mai bun in turul doi", a mai mentionat Iohannis.

Presedinte PPE, Joseph Daul, indeamna partidele din Romania care sunt membre ale formatiunii populare europene, adica PDL, PNL, PMP, UDMR si PNTCD, sa il sustina in turul doi al prezidentialelor pe Klaus Iohannis, el asigurandu-l pe primarul Sibiului de sprijinul sau.

"Voi cere ca in 6 luni sa fie elaborata legea pentru vot electronic si prin corespondenta"

Klaus Iohannis a declarat ca in cazul alegerii sale in functia de sef al statului va cere elaborarea in termen de sase luni a legislatiei privind votul prin corespondenta si votul electronic, dupa ce Guvernul Ponta "i-a supus la umilinte" pe cei din diaspora.

Iohannis a prezentat in conferinta de presa un colaj video cu imagini cu protestele din diaspora. Filmul a fost proiectat pe un ecran, in spatele pupitrului de la care Iohannis si-a sustinut conferinta.

"Asta a fost ziua votului organizata a la Victor Ponta. Asa va arata tot anul 2015, ca ziua votului. Dezordine, haos, lipsa de respect pentru cetateni, pentru ca Guvernul in continuare refuza sa vina cu bugetul pentru 2015 sa ne arate cum vrea sa acopere pomenile electorale, toate promisiunile facute cetațenilor acum in prag de alegeri", a spus liderul PNL, dupa ce a vizionat filmul impreuna cu jurnalistii prezenti la conferinta.

El a sustinut ca "sunt incalcate principiile democratice" deoarece pentru mii de romani din strainatate dreptul la vot "a fost incalcat".

"Romania nu poate sa arate in fata Europei ca o tara in care cetatenii sai sunt bruscati in ambasade, nu sunt lasati sa voteze. Este foarte regretabil ca Guvernul Romaniei a reusit sa ne faca de ras, sa ne faca de minune in fata strainatatii. Mandria de a fi roman nu trebuie folosit ca slogan si scris pe bannere si pereti. Trebuie sa fie o atitudine fata de proprii cetateni", a mai spus Iohannis.

El a mentionat ca asteapta de la premierul Victor Ponta "fapte" si nu conferinte de presa, care trebuie sa-i demita pe cei care i-au "supus pe romanii din diapora la asemenea umilinte".

Prezidentiabilul ACL a mentionat ca in calitate de sef al statului va solicita partidelor politice ca in timp de sase luni sa elaboreze legislatia pentru votul prin corespondenta si votul electronic.

"Este inadmisibil sa continuam in acest fel procesul electoral in Romania. Nu mai suntem la inceputul anilor '90, suntem in secolul 21, sa ne comportam ca atare. Nu vreau sa mai avem niciodata o astfel de situatie ca romanii nu pot vota pentru ca Guvernul este inacapabil sa organizeze ziua votului", a mai spus Iohannis.

"Mi-am mandatat echipa pentru negocieri cu cea a lui Ponta pentru dezbatere prezidentiala"

Klaus Iohannis a dezvaluit ca si-a mandatat echipa de campanie sa poate negocieri cu cea a lui Victor Ponta pentru o dezbatere prezidentiala sau mai multe "intr-un mediu nonpartizan" in care sa se discute si despre alte teme decat cele propuse de PSD.

"Eu cred ca o astfel de dezbatere poate sa aiba loc intr-un mediu nonpartizan. Am mandatat echipa mea sa poarte negocierile pentru organizarea unor astfel de dezbateri sau a unei astfel de dezbateri. Pe langa temele foarte clare care rezulta din Constitutie, din atributiile presedintelui, este insa clar ca trebuie dezbatute si alte teme. Este nevoie sa discutam despre economia Romaniei, despre bugetul pe 2015 care intarzie sa apara, este nevoie sa discutam despre educatie si despre sanatate si nu in ultimul rand este nevoie sa disctam despre justitia independenta si statul de drept", a spus Iohannis.

El a precizat ca Ponta cam evita subiectul privind justitia si statul de drept, sau se face ca il uita, dar este vital pentru Romania.

"Depinde de cine va fi viitorul presedinte al Romaniei daca vom continua consolidarea independentei justitiei si a statului de drept sau daca justitia ajunge pe mana coruptilor, pe mana politicienilor", a declarat Iohannis.

El a mentionat ca organizarea dezbaterii prezidentiale "nu se rezolva trimitand hartii la unele institutii", ci prin negocieri directe, care nu au inceput.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. REZULTATE FINALE OFICIALE. Victor Ponta - 40,44%, Klaus Iohannis - 30,37%. Harta interactiva
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. REZULTATE FINALE OFICIALE. Victor Ponta - 40,44%, Klaus Iohannis - 30,37%. Harta interactiva

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, REZULTATE PARTIALE OFICIALE. Potrivit rezultatelor finale anuntate de BEC, Victor Ponta a obtinut 40,44 % din voturi la prezidentiale, fiind urmat de Klaus Iohannis, cu 30,37%

Reactii din culisele ACL. Klaus Iohannis s-a aratat multumit de rezultat si a spus ca in turul doi
Reactii din culisele ACL. Klaus Iohannis s-a aratat multumit de rezultat si a spus ca in turul doi "va fi si mai bine"

Scorul obtinut de Klaus Iohannis este considerat un succes de liberali. Acestia au intampinat cu urale si aplauze rezultatele exit poll-ului, in sediul Aliantei Crestin Liberale din zona Kiseleff a Capitalei.

"Victor Ponta pe primul loc la prezidentiale, jocul ramane deschis". Cum s-a vazut in strainatate primul tur al alegerilor

Premierul Victor Ponta a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale, potrivit exit-poll-urilor, invingandu-l pe principalul sau contracandidat, Klaus Iohannis, cu care se va confrunta in turul doi, relateaza presa internationala

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.