ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Peste 360.000 de voturi s-au inregistrat in diaspora pana la ora 23. Revolte la Paris si Torino

×
Codul embed a fost copiat

Alegeri prezidentiale 2014 in DIASPORA. Mii de romani au stat la coada in fata sectiilor de votare din mai multe orase europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu cateva ore inainte de deschiderea sectiilor. GALERIE FOTO si VIDEO.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

La Torino si Paris, romanii care au stat ore in sir la coada si s-au trezit ca li se inchid usile in nas, au rabufnit. Iar jandarmii au intervenit si au folosit gaze lacrimogene. Iar la Munchen, sectia de vot de la consulat s-a inchis cu 25 de minute mai devreme, spre disperarea oamenilor care au stat toata ziua la o coada uriasa.

Cronologia evenimentelor, luni, 17 noiembrie 2014:

UPDATE 00:30 Potrivit datelor centralizate de BEC, pana la ora 23:00 (ora Romaniei) la sectiile de votare din strainatate votasera 362.692 de persoane, fata de peste 150.000 la scrutinul din 2 noiembrie. Cei mai multi votanti s-au inregistrat in Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franta si Germania.

Citește și
Klaus Iohannis
EXIT-POLL - ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Rezultate alegeri prezidentiale 2014. Klaus Iohannis castiga 4 din cele 5 sondaje
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Astfel, cei mai multi au votat in Italia - 94.758, in Spania - 83.153, Republica Moldova - 35.630, Marea Britanie - 24.474, Franta - 16.114 si Germania - 16.716.

In Belgia au votat 11.435 persoane, iar in Austria - 9.565.

De asemenea, 4.852 au votat in Danemarca, 4.491 in Cipru, 3.842 in Olanda 3.451 in Grecia, 3.249 in Ungaria si 2.850 in Portugalia.

In SUA, au votat 11.363 de persoane, iar in Canada 3.907.

284.000 de romani au votat duminica pana la ora 19, iar in total se va trece de 300.000 de voturi, cu tot cu cele ce vor fi exprimate in SUA si Canada. Ele inseamna aproape 3% din numarul total de voturi, urmand a decide fara indoiala cine va fi presedintele Romaniei.

Alegeri prezidentiale 2014 in DIASPORA. Ferm hotarati sa apuce sa-si exercite dreptul de vot, romanii din diaspora s-au mobilizat intr-un mod fara precedent. Cu ore intregi inainte de deschiderea birourilor de vot in Paris, Londra, Munchen, Stuttgart, Viena, Chisinau ori Torino romanii au fomat cozi enorme in jurul sectiilor de vot.

Cronologia evenimentelor, duminica, 16 noiembrie 2014:

UPDATE 23:35 Biroul electoral pentru secțiile de votare din strainatate a transmis o circulara catre toate sectiile din diaspora sa respecte prevederile legale potrivit carora votarea se inchide la ora 21.00, a anunTat, duminica, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

"Am vazut si eu imaginile cu documentele de la Torino, la o televiziune. Nu pot sa comentez mai mult decat atat. Am luat legatura cu colegii de la Biroul 48 (pentru secțiile de votare din strainatate n.r.), ne-au spus ca incearca sa vorbeasca cu cineva de la secția de votare de acolo. Au transmis circulara catre toate secțiile de votare din strainatate sa respecte prevederile legale și ca votarea se inchide la ora 21.00", a spus Marian Muhulet, intrebat despre incidentele de la unele sectii de votare din strainatate.

UPDATE 23:24 Mai multi politisti se aflau duminica seara in fata Ambasadei Romaniei de la Bruxelles, unde mii de persoane asteaptau la coada pentru a vota, relateaza postul de televiziune RTL Belgium, in pagina electronica, mentionand ca strada unde se afla reprezentanta este inchisa circulatiei.

Mii de cetateni romani care locuiesc in Belgia sau nordul Frantei s-au deplasat duminica in comuna Uccle din Bruxelles, unde se afla trei din cele patru sectii de votare din Belgia.

Mai multi romani din Franta au preferat sa mearga sa voteze la Bruxelles, sperand ca vor avea de asteptat mai putin la coada.

Potrivit RTL, coada se intindea pe distante de cateva sute de metri duminica seara. In acest context, la ora locala 21.00 (22.00, ora Romaniei) in zona au fost trimise mai multe echipe de politisti, iar circulatia pe strada unde se afla ambasada a fost inchisa.

"I-am spus ambasadorului ca ar trebui sa accelereze procesul in sectiile de votare pentru ca lucrurile sa mearga mai repede si cat mai multi oameni posibil sa voteze cat mai repede posibil", a declarat Armand de Decker, primarul comunei Uccle din Bruxelles.

Totusi, potrivit ambasadorului Stefan Tinca, situatia este sub control.

"Am inceput pregatirile normale in urma cu cateva luni si am reusit in ultimele saptamani sa amelioram, sa asiguram un flux optim. In opinia mea, (sectiile de de vot) functioneaza deja la o viteza maxima", a declarat duminica ambasadorul Romaniei in Belgia pentru RTL.

"Speram ca lucrurile se vor calma un pic", a adaugat el.

UPDATE 23:14 Toti cei peste 8.000 de cetateni care s-au prezentat la cele trei sectii de vot organizate pe teritoriul Austriei la scrutinul de duminica au reusit sa isi exprime optiunea electorala, fapt posibil si datorita sprijinului acordat de aproximativ 20 de voluntari Inca de la ora locala 20.00, in fata sectiilor de vot din Viena nu se mai aflau alegatori, precizeaza un comunicat al MAE.

UPDATE 22:49 Si in Marea Britanie s-au inchis urnele. Mii de romani nu au mai apucat sa voteze la sectia deschisa la Wembley. "Vrem sa votam!", se aude dinspre multime.

UPDATE 22:44 "La ora 21 jandarmii au intrat in dispozitiv, au flancat ambasada. Au dat cu gaze si au rupt grupul de romani, romani nemultumiti ca nu au reusit sa voteze".

 

UPDATE 22:40 Vesti buna de la Bruxelles. Oamenii voteaza in continuare chiar daca este trecut de ora 21.

 

UPDATE 22:36 In urma cu cateva momente, Monica Macovei a postat pe Facebook un video filmat la Londra: "La Londra inca se voteaza. Stam la coada si cantam 'Noi suntem romani'"

UPDATE 22:21 Forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, duminica seara, in fața secțiilor de votare de la Paris, unde sute de oameni protesteaza, la ora transmiterii acestei știri, pentru ca nu au putut sa voteze, secțiile de votare inchizandu-se.

La inchiderea urnelor la ora locala 21.00 (22.00, ora Romaniei), cateva sute de romani au ramas in fata portilor, nereusind sa voteze.

 

De asemenea, mai multe persoane care au votat sunt blocate in curtea ambasadei, intrucat nu li se da voie sa iasa.

"Ultimii care au votat sunt tinuti la porti in curte pentru a-i lasa sa iasa toti odata. In spatele portilor, oamenii urla: 'Nu plecam!! Vrem sa votam!!'", scrie o tanara prezenta la sectia de vot de la Ambasada din Paris.

De partea cealalta, cei care au ramas afara striga: "Hotii!", Hotii!", "Demisia".

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene impotriva romanilor care nu vor sa plece.

UPDATE 22:00 Mai multi romani care asteptau sa voteze in fata sectiei din Torino, in jurul orei locale 20.45, au avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce, potrivit relatarilor unor persoane aflate acolo, jandarmii ar fi intervenit cu gaze lacrimogene.

 

UPDATE 22:00 Mai multe ambasade si-au inchis usile in fata alegatorilor inainte de termen, potrivit mesajelor primite de la utilizatori. La Munchen, o femeie ne-a povestit ca sectia s-a inchis cu jumatate de ora inainte de ora stabilita. Un alt user ne-a atras atentia ca acelasi lucru s-a intamplat si la Londra.

La ambasada din Paris e revolta, la fel si la Torino unde jandarmii folosesc gaze lacrimogene.

UPDATE 21:25 Ambasadorul Romaniei la Dublin, Manuela Breazu, a cerut, duminica seara, Biroului Electoral Central, prelungirea programului de vot, in conditiile in care mai mult de 2.000 de romani stau inca la coada pentru a vota.

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a confirmat ca aceasta solicitare a fost primita. El a spus, intr-o declaratie de presa, ca procesul de votare incepe la 7.00 dimineata si se incheie la ora 21.00: "In momentul actual, textul de lege este foarte precis: votarea incepe la 7.00 dimineata si se incheie la ora 21.00".

El a reiterat faptul ca ministrul de externe, Teodor Melescanu, nu a trimis BEC nicio cerere pentru prelungirea votarii in diaspora.

UPDATE 20.35: O tanara din Paris a publicat pe YouTube un clip de 20 de secunde in care povesteste, epuizata, ca a stat in picioare la coada aproape 10 ore pana sa voteze, scrie hotnews.ro.

"Am ajuns la 8 dimineata, am votat la 18 fara un sfert. Si am stat in picioare, am ajuns sa nu putem sa respiram, atat de mare era presiunea. Dar am votat pana la urma", povesteste tanara.

UPDATE 19:25 Angela Filote, seful reprezentantei CE la Bucuresti, a stat peste 7 ore sa voteze la ICR Bruxelles

"S-au facut 7 (sapte) ore de coada la ICR Bruxelles. Inca putin, si sper sa votez!", a scris Angela Filote pe Facebook. Dupa 26 de minute a postat un nou mesaj: "Votat".

UPDATE 19:05 Cozi foarte mari la Chisinau. Ambasadorul Romaniei: "Ii indemn pe romani sa voteze la sectii din afara capitalei"

Romanii din R. Moldova s-au prezentat la vot cu doua ore inainte de deschiderea urnelor si au stat ore in sir la coada. Daca la inceput timpul de asteptare era de o ora, doua, cei care au venit dupa ora 10:00 au reusit sa voteze dupa 5 ore de stat.

Dupa-amiaza oamenii au inceput sa forteze gardurile de protectie si au scandat "Vrem sa votam!" si "Rusine!". Carabinierii (jandarmii moldoveni - n.r.) incearca sa pastreze ordinea.

"Interesul pentru scrutin este foarte mare. Desi am eficientizat cu mult procesul de vot, cozile sunt foarte mari in Chisinau. ii indemn pe romanii din Chisinau, care au posibilitatea, sa mearga si sa-si exercite dreptul de vot la sectiile de votare din Hancesti, Calarasi, Orhei. Sectiile din Ialoveni si Chisinau sunt foarte aglomerate", a declarat, pentru Unimedia, Marius Lazurca, Ambasadorul Romaniei in R. Moldova.

La sectia de la Ialoveni, o femeie si-a uitat pasaportul dar a plecat cu stampila, astfel ca votul a fost oprit pentru 15 minute.

Pe de alta parte, presa din R. Moldova sustine ca sectiile din Chisinau, Ialoveni, Hancesti si Orhei sunt aglomerate.

Potrivit datelor de la ora 10:00, la Chisinau au votat un numar dublu de persoane fata de primul tur.

ProTV Chisinau sustine ca pana la ora 16:00 au votat, potrivit unor surse, aproximativ 23.000 de romani.

Pe 2 noiembrie la cele 21 de sectii din R. Moldova au votat aproape 20.000 de romani.

UPDATE 18:52 Sute de romani au stat la rand chiar si cinci ore pentru a vota in Florenta

Potrivit ziarului La Repubblica, romanii au asteptat calmi si nu s-au inregistrat incidente.

UPDATE 18:31 Presedintele secției de votare 151 din Londra a cerut Biroului Electoral Central sa dispuna prelungirea dupa ora 21.00 a programului de votare la aceasta sectie, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, solicitarea urmeaza sa fie discutata de membrii BEC. El a adaugat ca mai multe persoane au trimis la BEC cereri pentru prelungirea votarii, insa aceasta este singura ”oficiala” pana la aceasta ora.

UPDATE 18:05 Dupa 5 ore de asteptari, romanii de la Roma tot nu au apucat sa voteze. Costi ne scrie ca politistii italieni au fost nevoiti sa intervina.

UPDATE 17:50 George Gurescu scrie pe Twitter ca la Londra s-a facut o coada speciala pentru femei si copii.

UPDATE 17:35 Gabriela Firea sustine ca exista o sectie de votare langa Londra unde nu e nimeni la vot.

Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca langa Londra exista o sectie de votare unde la orele pranzului nu se afla nimeni pentru a-si exercita dreptul de vot, ea aratand ca nu stie la cati km se afla de capitala, dar ca e „langa Londra”.

„Se incearca formarea unei opinii gresite in legatura cu votul din diaspora. Va vom prezenta un filmulet in care se poate observa foarte clar ca la o sectie de la Londra exista foarte multe persoane care doresc sa voteze, iar la sectii din zona nu este nimeni”, a spus Gabriela Firea.

Pe un monitor amplasat in sala de conferinte a rulat un filmulet de un minut cu intrarea intr-o cladire si un avizier unde se putea citi un text care indruma in limba romana spre o sectie de votare.

Intrebata in ce localitate se afla aceasta sectie si la cati km de Londra, Firea a raspuns: „Exact km nu-i stiu, dar e langa Londra. Pot sa ma informez, va dau datele concrete”.

Intrebata la ce ora s-a filmat, ea a precizat: „In cursul diminetii. Nu la 7 dimineata. Din cate am inteles, in jur de 12.00, deci cumva spre pranz”.

Firea a aratat ca dupa ce social-democratii de la Bucuresti au vazut aceste imagini au incercat sa ia legatura cu simpatizantii lor pentru a le da si celorlalti adresa acestei sectii.

„Sentimentul nostru e ca a fost - buna parte, nu spun 100% - si o propaganda a partii adverse”, a mai spus Firea.

UPDATE 17:25 Si la Copenhaga sunt cozi foarte mari in fata sectiilor de vot. "Romanii de pretutindeni stau la coada pentru a vota. Tu ce scuza ai?", este mesajul lor.

UPDATE 17:08 In Birmingham, 1.500 de romani asteapta sa voteze. Sunt nemultumiti pentru ca, desi li s-au promis conditii mai bune fata de primul tur, lucrurile nu s-au schimbat.

 

UPDATE 17:01 Sute de romani stau in continuare la sectiile de votare din Roma. Acestia spera ca vor apuca sa isi exercite dreptul constitutional.

UPDATE 16:52 Un roman a condus 900 de kilometri, de la Colorado la Utah, pentru a putea vota.

UPDATE 16:45 In Stuttgart, se inainteaza cu "un pas pe ora", ne scrie Alina.

UPDATE 16:40 Un grup de zece romani care lucreaza in orasul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, duminica, pentru a vota la Ambasada Romaniei de la Oslo, situata la o distanta de peste 550 de kilometri, unde au stat la coada doua ore si jumatate pentru a-si exprima optiunea electorala.

Ioana Stan, una dintre membrele grupului de romani, a declarat, duminica, pentru Mediafax ca a meritat tot efortul depus pentru a vota la alegeri: "Suntem un grup de romani care lucram in Stavanger si am luat avionul pentru a ajunge sa votam la Ambasada Romaniei din Oslo, situata la peste 550 de kilometri distanta. Am luat bilete dus-intors cu pret redus, pentru grup, ne-a costat circa 200 de euro, am luat trenul de la aeroport pana in centrul capitalei Norvegiei, dar a meritat tot efortul facut, si timpul petrecut pe drum, si distanta, si costurile, pentru a putea vota la alegeri. In fata ambasadei au fost cateva sute de persoane, am stat la coada doua ore si jumatate pana am reusit sa votam", a spus Stan.

Aceasta a subliniat ca lucreaza sase zile pe saptamana la o companie de explorari petroliere si sambata avea zi libera, dar a facut schimb pentru a putea vota duminica: "In primul tur nu am votat, dar acum am facut schimb cu ziua libera pentru a putea ajunge la Oslo", a precizat Ioana Stan.

UPDATE 16:34 Iata imagini filmate la sectia de votare din Leeds, Marea Britanie:

UPDATE 16:30 La ambasada Romaniei din Bruxelles, romanii cer sa fie lasati sa voteze. Coada este foarte mare si procesul de votare se desfasoara foarte lent.

UPDATE 16:24 Romanii din Paris au venit pregatiti cu umbrele si infrunta ploaia pentru a putea vota. Din pacate, din cauza timpului prea mare pe care l-au petrecut stand la coada, unora li s-a facut rau si au avut nevoie de ingrijiri medicale.

 

UPDATE 16:15 Romanii din Italia se tem ca nu vor putea vota astazi. "In Tivoli, exista o singura sectie de votare la 18.000 de romani!", ne scrie Catalin.

UPDATE 16:08 Romanii din Spania isi asteapta randul pentru a putea vota. Iata imagini din Getafe, Castellon si Coslada.

UPDATE 16:03 La Wembley, in Anglia, romanii care vor sa voteze intampina mari probleme. "Dupa 7 ore de asteptat in rand, am plecat deoarece intr-o ora doar 20 de oameni au votat. Mai sunt peste 12000. Imaginati-va... Stampila e prea umezita pentru ca cerneala sa ajunga le partea cealalta a foii indoite, sa poata fi anulat votul. E doar o mica frantura...", ne scrie Victor. Multi romani spun ca au plecat spre Birmingham, un drum de 180 de kilometri, pentru a putea vota.

 

UPDATE 15:56 Probleme pentru un roman care statea la coada ca sa voteze in Paris. Acesta a lesinat si si-a spart capul cand a cazut, scrie HotNews.ro.

UPDATE 15:52 Vlad Pana, un roman din Dublin care sta la coada de mai bine de o ora ca sa voteze in capitala Irlandei, a povestit pentru StirilePROTV.ro ca unii dintre romanii care asteapta la coada organizeaza drumuri spre Belfast, capitala Irlandei de Nord, pentru ca romanii sa reuseasca sa-si exercite dreptul de vot acolo.

Pretul pe care acestia il cer pentru transportul din Dublin in Belfast este de 10 euro.

UPDATE 15:45 Raluca, o romanca din Germania, ne scrie ca "Situatia in München este oribila: se inainteaza aproape deloc. Eu sunt de la 7:30 la coada, iar acum este ora 14:30. Spre deosebire de turul 1, acum cred ca sansel de de a ajunge la vot sunt aproape nule.

Sunt mii de oameni la cozi interminabile. Se scandeaza "Vrem sa votam". Degeaba vrem, daca nu suntem lasati. Politia a inchis complet un sens pe Richard-Strauss-Strasse, pentru siguranta noastra. Voluntari impart cafele si ceai cald. Nu plecam pana nu vom vota!".

UPDATE 15:33 Peste 2.300 de romani in 2 sectii la Viena, peste 3.000 in 3 sectii la Bruxelles, peste 2.500 in 2 sectii la Paris, peste 1.300 intr-o singura sectie la Munchen, peste 1300 in Italia, la Verona, peste 3.000 in 3 sectii la Londra, 5.100 in 4 sectii in Moldova. Acesta este bilantul celor mai aglomerate sectii de vot din diaspora, unde romanii sunt umiliti pentru un drept fundamental: cel la vot.

In total, 114.000 de romani au reusit pana la ora 13:00 sa-si exprime optiunea. Mai putini decat in Suceava, Timis, Prahova, Olt, Neamt, Iasi, Galati, Dolj, Dambovita , Constanta, Cluj, Brasov, Bacau, Bihor sau Arges.

UPDATE 15:25 Nici la Atena, Grecia, situatia nu arata prea bine pentru romanii care au mers sa voteze.

UPDATE 15:15 La Graz, in Austria, Laurentiu F. ne scrie ca a asteptat 3 ore si jumatate pentru a putea vota. "Coada a crescut in permanenta", adauga acesta.

UPDATE 15:05 In Viena, lucrurile nu s-au imbunatatit deloc. In continuare, sute de romani stau la cozi de zeci de metri, asteptand sa voteze.

UPDATE 14:55 La Florenta, oamenii striga sa fie lasati sa voteze.

UPDATE 14:45 Si la sectia de vot din Milano este aglomeratie foarte mare. "Vom reusi sa votam?", se intreaba Cristina T., care ne-a trimis aceste poze:

Update 14:30 Sute de oameni la coada la vot in Luxemburg, timpul de asteptare - mai bine de doua ore. Foto: Nina Vlad

Update 14:20 Peste 4.000 de romani stau la coada la Consulatul de la Munchen si protesteaza fata de masurile organizatorice luate de autoritatile romane, reclamand si faptul ca doi reprezentanti ai partidelor politice de la biroul sectiei de votare nu s-au prezentat.

Update 14:15 Cativa romani dintre miile care au venit la Ambasada din Paris sa voteze au inceput sa cante imnul."Intr-un colt de Paris e o mica Romanie. Se canta imnul" a publicat pe Facebook Claudia Moga.

 

Update 14:10 Utilizatorii ne-au trimis imagini cu aglomeratia de la Consulatul General Al Romaniei din Barcelona unde trebuie sa stai cel putin 4 ore la coada ca sa apuci sa votezi.

Update 14:00 O romanca stabilita in Irlanda ii indeamna la vot pe cei din tara aratand intr-un clip publicat pe Facebook cum se voteaza in Dublin. "3 minute jumatate de oameni!! Peste 2000 de persoane aici in Dublin. Iesiti la vot prieteni pentru ca ceea ce traim acum nu este democratie!!!!Dreptul meu constitutional de roman este incalcat astazi. E o zi trista" a scris pe Facebook Ramona Biscoveanu.

 

Update 13:40 Ingrijorati de numarul urias de romani, politistii britanici au venit la sectia de votare de la ICR din Londra.

Update 13:15 In Londra, la Institutul Cultural Roman, coada de la sectia de votare a inconjurat cladirea.

Update 13:00 Jandarmi italieni au sosit, pentru a asigura ordinea, la Consulatul roman de la Torino, unde peste 5.000 de oameni stau la coada pentru a-si exercita dreptul de vot. La pranz la Consulatul roman de la Torino au sosit mai multi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, in conditiile in care peste 5.000 de romani stau la coada pentru a vota, iar unii au inceput sa scandeze mesaje antiguvernamentale, nemultumiti ca trebuie sa astepte ore in sir pentru a putea vota.

"Coada este foarte mare, se intinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni asteapta la coda sa voteze. Fortele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, in conditiile in care oamenii sunt revoltati de faptul ca la fiecare jumatate de ora se permite intrarea a 40-50 de persoane in curtea institutiei si apoi portile se inchid", a precizat, Adrian Chifu, consilier local la Verbania, relateaza Mediafax.Potrivit acestuia, oamenii striga "Vrem sa votam", "Jos Ponta", "Jos comunismul!" sau "Iohannis iese presedinte!”

 

Update 12:50 Un roman din Paris ne-a marturisit ca oamenii de la cele doua sectii de votare din capitala Frantei sunt paziti de un numar suplimentat de jandarmi. "E ireal ce se intampla la Paris. Sunt mii de oameni la cozi", a scris pe Facebook Sanda Veber.

Update 12:40 Si romanii din Norvegia trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca vor avea de asteptat ceva pana sa ajunga la urna de vot. Un utilizator www.stirileprotv.ro ne-a trimis imagini cu coada formata la sectia de votare din Oslo.

Update 12:00 O romanca stabilita in Italia scrie pe Facebook ca a mers 3 minute pentru a filma coada de la sectia de vot din Torino.

 

Update 11:50 Romanii stabiliti in Munchen vorbesc de peste 4500 de oameni care stau la coada sa voteze.

Update 11:40 Cei peste 3.000 de romani aflati la coada in Paris au inceput sa  huiduie, sa scandeze "Vom vota!", dar si sloganuri anti-guvernamentale, in momentul in care au aflat ca in sediul Ambasadei Romaniei in Franta se afla ministrul de Externe Teodor Melescanu. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, la Paris, ca numarul de oameni care asteapta sa voteze este "impresionant", iar mesajul sau ca romanii din diaspora sa se prezinte cat mai devreme la vot a fost eficient, seful diplomatiei estimand, totodata, ca ar putea vota 10.000 de persoane.

Update 11:30 "La Stuttgart coada e cel putin dubla fata de primul tur. Data trecuta am asteptat 6 ore pana sa pot vota”, scrie pe Facebook David Iach.

Update 11:26 Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, asteapta la coada sa voteze la sectia de votare de la sediul ICR. La 8:00, la o ora de la deschiderea scrutinului, se formase deja o coada de peste 1.000 de oameni. Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge "relativ repede", timpul de asteptare fiind de aproximativ o ora.

Update 11:20: Coordonatorul sectiei de votare de la Institutul Cultural Roman din Londra a anuntat ca au votat, de la ora 7:00 pana la 9.00, in jur de 600-700 de romani, sunt inca 2500 la coada. La sectia din Wembley, romanii dezamagiti care stau la cozi au inceput sa scandeze si sa huiduie.

Update 11:16 "Coada imensa la Roma, la sectia de la Accademia di Romania" scrie pe Twitter Monica Micu.

Update 11:05 "Cozi imeeeenseee la vot in Bruxelles! Toata strada e blocata. Sunt vreo mie de oameni" scrie Diana Sofronie pe Twitter.

Update 11:00 La Viena sunt 1000 de oameni la coada la Institutul Cultural Roman. Un utilizator ne transmite ca austriecii "isi fac cruce" cand vad multimea adunata pentru vot.

 

Update 10:50 La Institutul Cultural Roman din Londra s-au format cozi pe doua strazi de la ora 07.00. Potrivit unor surse, sunt mult mai multi oameni care vor sa voteze fata de primul tur si din cauza aglomeratii, multi dintre ei renunta si pleaca acasa.

O romanca stabilita in Marea Britanie a explicat pe Facebook motivele aglomeratiei de la ICR Londra. "Un membru al comisiei din sectia de votare ICR Londra ne comunica in seara asta ca duminica vom fi numai 3 in biroul electoral de la ICR!"

 

Update 10:32 Sute de persoane asteapta sa voteze si la sectia organizata la Consulatul Roman din Bologna. Un utilizator Facebook a postat o imagine pe reteaua de socializare si spune ca este "increzator" ca va reusi sa-si exercite dreptul de cetatean.

Update 10:30 Cateva sute de persoane asteapta la rand, duminica dimineata, la cele patru sectii de votare din Chisinau, cozile formandu-se inca din jurul orei 5.00, cu doua ore inainte de inceperea votului pentru alegerea presedintelui Romaniei. La primul tur al alegerilor prezidentiale, in Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane. Sursa foto: deschide.md

Update 10:20 Ambasada Romaniei - Copenhaga - ora locala 7:10, erau undeva aprox. 30 de oameni asteptand.

Update 10:10 Coada imensa la sectia de votare din Viena. Trotuarul pe care se afla Institutul Cultural Roman, Argentinienstrasse, este plina. Cateva sute de prersoane asteapta sa voteze.

Update 10:00 Peste 3.000 de romani asteapta sa voteze, la ora transmiterii acestei stiri, in fata Consulatului Romaniei de la Torino, unii dintre acestia reclamand ca, dupa ce se intra in grupuri de cateva zeci de persoane, se inchid portile cu lanturi, iar ei sunt tinuti ”ca la gradina zoologica”. Oamenii s-au mobilizat cu ceai si cafele. 

Update 09:50 Romanii din Torino anunta pe retelele de socializare ca in Torino este coada de un kilometru de la ora 07:00. "In Torino sta lumea la cozi de sambata noaptea sa poata vota. Aceeasi magarie ca in primul tur ! Nu poate vota lumea!" ne-a scris un utilizator.

Update 09:40 Asa arata coada de la Ambasada Romaniei din Paris, vazuta pe Google Maps

Update 09:35 In Viena, la ora 08:00 era o coada de 350 de metri, ne informeaza un utilizator

Update 09:30 La Munchen,  romanii care asteapta sa voteze au format o coada de un kilometru

Update 09:30  O romanca din Canada zboara cu avionul 670 de km pentru a putea vota. Citeste aici povestea ei!

Update 09:25 Coada si in Londra, la sectia de vot din Brent Civic Center. Potrivit unui roman care a postat imagini pe Facebook, circa "500 de eroi" asteapta deja sa voteze. Acestia au scandat "Cine nu voteaza tara o tradeaza!"

Update 09:18 La Paris, unde sunt amenajate doua sectii de votare, cozile aduna peste 2000 de oameni, ne transmit utilizatorii.

Update 09:10 In Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locala, sute de romani stateau la coada in fata sectiei de votare, potrivit Mediafax.

Update 09:05 La Paris, unde sunt amenajate doua sectii de votare, la deschiderea sectiilor sute de oameni erau deja la coada. Alexandru Urdas, coordonator al Ligii Studentilor din Franta, aflat la Paris, a spus ca in fata sectiilor de votare s-au format doua cozi, la una dintre acestea aflandu-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealalta peste 1.000 de persoane. ”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mica si peste o mie la cealalta. 800 coada mai mica si peste o mie. Politia e cu noi, e liniste, a inceput ploia. Toata lumea este foarte motivata” a afirmat Urdas la un post tv.

El a spus ca se intra in grupuri organizate si ca ”totul merge foarte repede”, insa cozile sunt mult mai mari fata de primul tur al alegerilor.

Update 09:00 Romanii din Italia ne-au trimis imagini cu uriasele cozi formate la Ambasada Romana de la Roma.

Update 08:50 Romanii stabiliti in Paris au publicat pe Facebook imagini si mesaje despre cozile de la sectiile de vot de la Ambasada si Institutul Cultural Roman: "Romania, trezeste-te! Cozi la Paris la ambele sectii de votare inca de dimineata (ora 6:10)La ambasada au venit oamenii de la 2 noaptea la coada".

 

Update 08:40 In fata sectiilor de vot din Italia s-au format deja cozi. Un utilizator ne-a trimis o imagine cu multimea stransa sa voteze la ora 07:30, la Padova.

Update 08:24 Un bistritean si un botosanean s-au intalnit in Canada, in campusul unei universitati, unde amandoi studiaza – unul Istorie, Germana si Studii Europene, iar cel de-al doilea Lingvistica.

Momentan sunt singurii romani din universitate si au decis, in urma cu patru zile, sa recurga la un gest simbolic pentru a-si convinge semenii raspanditi oriunde in lume sa iasa la vot. Au mers pe jos din orasul lor, Victoria, la Vancouver, unde se afla Consulatul General al Romaniei.

"E un gest simbolic menit sa convinga", spun cu modestie cei doi tineri romani. Asa ca si-au creat pe Facebook o pagina dedicata, Drumetia catre sectia de votare, sperand ca mesajul lor sa ajunga pe alte pagini ale comunitatii romanesti din Vancouver. 

Update ora 08:20 In Anglia, zeci de romani aflati la sute de kilometri de sectiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a inchiria autocare cu care sa ajunga la vot. Pretul unui loc in autocar a variat intre 11 si 13 lire sterline, dus-intors. La fel au facut romani stabiliti in Suedia, la Göteborg, care au inchiriat un autobuz pentru a ajunge sa voteze la sectia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

 

 

Update 08:10 Studentii romani din Portsmouth au realizat un clip in scopul de a-i mobiliza pe toti romanii sa iasa la vot.

Update 08:00 Si la Paris, sunt deja cate 100 de oameni la fiecare usa de la 7 dimineata. Primii oameni au venit sa voteze de la 2 noaptea.

 

Update 07:45 La ora deschiderii urnelor, in Chisinau erau formate deja cozi mari in fata sectiilor de vot. Romanii din Chisinau au inceput sa vina sa voteze inca de la ora 5:00 dimineata.

Update 07:30 Romanii din Munchen au stat toata noaptea in strada: "Se rade mult, este speranta. Unii se incalzesc putin prin masini, sau isi incarca telefoanele: trebuie sa ramanem conectati, sa stim unii de altii, voi din tara si noi de aici. Si sa fim cu totii lasati sa votam!"

Update 07:00 In Londra si Munchen romanii s-au pus la cozi pentru a vota inca de sambata seara. Cei din Munchen au mers la urne cu periutele. Romanii din Londra s-au si filmat asezati la coada la Institutul Cultural Roman din Londra pentru a-si pastra randul la vot.

 

Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput in afara tarii sambata.Primul roman din diaspora care a votat la alegerile de duminica este un clujean stabilit in Noua Zeelanda, unde singura sectie de votare, aflata la Auckland, s-a deschis sambata la 20.00, ora Romaniei. iar dupa vot a pus imediat pe Facebook o imagine si un mesaj care s-au viralizat peste noapte in Romania.

 

Si romanii din Japonia au mers la vot si ne-au trimis imagini pe adresa redactiei cu atmosfera de la urne.

In strainatate sunt amenajate 294 de sectii de votare la care romanii pot vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. In primul tur al alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot în numar record. In mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.  Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, vineri, ca romanii din diaspora sa vina la vot duminica devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Prezenta la vot in tara, 62,04%, cea mai mare dupa scrutinul din 2000
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Prezenta la vot in tara, 62,04%, cea mai mare dupa scrutinul din 2000

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Pe www.stirileprotv.ro puteti urmari informatii in timp real despre evolutia scrutinului.

EXIT-POLL - ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Rezultate alegeri prezidentiale 2014. Klaus Iohannis castiga 4 din cele 5 sondaje
EXIT-POLL - ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Rezultate alegeri prezidentiale 2014. Klaus Iohannis castiga 4 din cele 5 sondaje

EXIT-POLL - ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Primele rezultate ale exit-poll-urilor vor fi prezentate in timp real pe www.stirileprotv.ro, in al doilea tur al alegerilor.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.